A Pannon Filharmonikusok OTT VAN a jövő évadban is a Müpában (x)

A Pannon Filharmonikusok OTT VAN a jövő évadban is a Müpában (x)

A kitartó támogatás, a hosszú távú elköteleződés nem a „függés”. A minőség iránti bizalom és megalkuvást nem tűrő igény, egyfajta hosszú távú együttműködés zenekar és közönsége között, jó „kattanás”. A Pannon Filharmonikusok a 2023|2024-es évadban immár két évtizede áll a fővárosi intézmény színpadán, nemrégiben meghirdette új bérletsorozatát.


Szükségem volt én időre, mi időre, szükségem volt a koncertek előtti csendre, szükségem volt magas színvonalúan előadott zenére, vagyis arra, hogy kedvenc darabjaim úgy szólaljanak meg, ahogy a szívemben őrzöm őket. Kellett valami, amit várhatok, ami az élet sokszor nehéz hétköznapjaiban öröm, jutalom. Egyszerűen rákattantam arra, amit és ahogyan csinálnak és végül bérletes lettem, elköteleződtem mellettük.

Úgy tűnik, a pécsiek Pannon bérletének péntek esti hagyományos öt koncertje gyógyír a léleknek. A már nem idegen, ezáltal meghitt, nyugalmat nyújtó, vagy akár fogalmazhatnánk úgy is, hogy „biztonságos” érzelmi terepet adó ismert, közismert muzsika mellett zenei évadaikban mindig találunk kihívást, „zenei raftingot”, hogy felrázzon, megpezsdítsen, felfedezésre inspiráljon! Aki elköteleződne, kapcsolódjon bérletsorozatukkal a szimfonikus energia kimeríthetetlen töltőjére.

A Pannon Filharmonikusok, a minőség nagykövete mindig OTT VAN, ahol lennie kell. Pécsett a Kodály Központban, Bécsben a Musikvereinban és Budapesten a Müpában.

A koncertek hangjai színes és mégis áttetsző üveggolyókként jelenhetnek meg a képzeletedben: a koncertről hazafelé menet tovább csörögnek a zsebedben, kincsként simulnak a markodba. Ha belenézel a mélyükbe, egyszerre tükrözik vissza a múltat és mutathatják meg a jövőt: új távlatokat nyitnak benned, hogy biztosan célba találj

-fogalmazták meg a pécsiek.

„Vágjuk zsebre”, amit a hangversenyeken kapunk, tartalékoljunk fel (természetesen nem csak muzsikával, de irodalommal, költészettel, képzőművészettel is), hiszen tennivalóink, küzdelmeink, a hétköznapok igen sok energiát felemészthetnek. A régi bérletesek május 31-ig újíthatják meg mondjuk úgy „tagságukat”, biztosíthatják a Müpában a kedvenc székeiket, illetve szeptember 29-ig vásárolhatnak új bérletet a zenebarátok.

Nagyon fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a társulat a családbarát programja keretében vendégül látja a 6-18 éves korosztályt, azaz díjmentes bérlet és belépőjegy váltható a zenekar bérletes koncertjeire Budapesten és Pécsett is.

A Pannon bérletsorozat nyitókoncertjén Leo McFall brit dirigens vezényli Bartók Táncszvitjét, amely Budapest egyesítésének 50. jubileumára készült. A koncerten elhangzik Max Bruch végletesen szenvedélyes és romantikus hegedűversenye, amely lázban tartja a hegedűsöket, nemkülönben Jennifer Pike művésznőt. A koncertet záró Rahmanyinov III. szimfónia ugyancsak bővelkedik az érzelmekben és ambíciókban. A második koncert DohnányiÜnnepi nyitányával kezdődik, mellyel Pest, Buda és Óbuda egyesítésére adott koncerten ünnepeltek egykor.

Elhangzik talán minden idők legnehezebb zongora concertója, RahmanyinovIII. zongoraversenyeBalázs János előadásában méltó kezekre talál. Saint-Saëns a III. szimfóniáját annyira tökéletesnek érezte, hogy kérésre sem írt többet a műfajban. Két tételében is helyet kap egy orgona a zenekari hangszerek között. A koncert orgonistája Kovács SzilárdFerenc, dirigense pedig az együttes vezető karmestere, Bogányi Tibor lesz. A harmadik koncert sikerszerzőket és darabokat sorakoztat fel. A végzet hatalma című darab a Verdit övező rajongás közepette született.

A koncert versenyművét jegyző Paganinit az ördög hegedűseként emlegették, és az I. hegedűversenyének már a koncepciójában is van valami boszorkányos: a mű Esz-dúrban szól, mely a zenekaron bársonyosan hangzik, de a szólista, Kelemen Barnabás hangszere minden korabeli hangzásnál fényesebben, Disz-dúrban szól majd. Richard StraussImigyen szóla Zarathustra című műve meghatározó lett, a filmzene is sokat köszönhet neki. Az est karmestere Varga Gilbert lesz. Márciusban JanáčekSinfoniettája„a kortárs, szabad ember lelki szépségét és örömét festi le, erejét és bátorságát a győzelemért való harcra”.GlazunovSzaxofonversenye egy csapásra a szaxofonirodalom fontos darabjává vált. A ritkán hallható concerto előadója Valentine Michaud művésznő lesz. Sosztakovics koncertzáró 12. szimfóniájának programja az 1917-es forradalom eseményeit veszi végig. Az est karmestere Héja Domonkos. Az utolsó hangverseny főhajtás az európai kultúra előtt:

Beethovenelső és, az Unió himnuszaként is ismert utolsó szimfóniája hangzik el. Művészetszemlélete az alfája és omegája lett a későbbi szerzőknek. A koncert szólistái Pasztircsák Polina, Gál Erika, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián. A Magyar Rádió Énekkara működik közre, karigazgató Pad Zoltán. Karmesterként sokadik alkalommal Gérard Korstent köszönthetjük.

Amennyiben meghosszabítani szeretné bérletét, ERRE, ha pedig új bérletet szeretne vásárolni ERRE a linkre kattintson!

A figyelmetekbe ajánljuk