4 ősi technika, ami ma is működik
Az emberek imádnak kísérletezni. Így nem meglepő, hogy már évszázadokkal ezelőtt is számos olyan technikát fedeztek fel és találtak ki elődeink, amelyek megkönnyítették az életüket és, amelyek a mai napig kiválóan működnek. Cikksorozatunk második része következik.


Kangina

A kangina egy ősi élelmiszer-tartósítási módszer, amelyet Afganisztánban még ma is használnak a gyümölcsök frissen tartására. Ez az eljárás sárból készült edényeket használ, amelyek hónapokig képesek tartósítani a gyümölcsöket. Ezek a tartályok kizárják a levegőt és a nedvességet a gyümölcsökből, és hosszú ideig frissen tartják őket, hasonlóan a cipzáras zacskókhoz.

Nixtamalizáció

A nixtamalizálás egy ősi főzési technika, amelyet már i. e. 1500-ban fejlesztettek ki. Ennél a módszernél a kukoricát lúgos vízben áztatják, hogy tápanyagai felszabaduljanak. A módszer napjainkban is népszerű, hiszen segít megellőzni az olyan hiánybetegségeket, mint a pellagra (B3-vitaminhány), amelyek a kukoricaalapú étrendből eredhetnek.

Terhességi teszt

Egy 3500 éves ókori egyiptomi dokumentum egy olyan terhességi tesztelési technikát fedett fel, amely búzából és árpából készült zsákokat használt. A dokumentum szerint egy nőnek minden egyes zsákba vizelnie kellett, és ha azok elkezdtek csírázni, akkor valószínűleg terhes volt. Egy 1963-as tanulmány szerint ez a módszer az esetek 70%-ában pontos volt.

Viaszöntés

Az elveszett viaszöntés egy több ezer éves gyártási metódus, amelyet még ma is használnak. Ennél a módszernél egy tárgy viaszból készült változata köré fémformát építenek, majd a viaszt megolvasztják, hogy összetett és szerkezetileg jól hangzó szobrokat készítsenek. A technika első feljegyzett alkalmazása 6000 évvel ezelőttről származik, és a mai Pakisztán területén, egy faluban találták meg.

(Cikkünk első részét ITT olvashatod.)

A figyelmetekbe ajánljuk