olvasó fiatal nő egy novényekkel teli szobában
Fotó: Shutterstock

6 ok, ami téged is meggyőz arról, hogy olvasni fontos

Az olvasás aktívan tartja az agyunkat, de emellett az önismeret egyik fontos eszköze is. De ez még nem minden!


A The International Arts and Mind Lab (2022) szerint az olvasás segíthet azoknak, akik mentális egészségügyi problémákkal, például depresszióval, szorongással és gyásszal küzdenek. De cikkünkben összeszedtük az olvasás további előnyeit is.

1. Oldja a stresszt

Olvasás közben belekerülünk az író világába, és saját képi világot teremtünk a szavaihoz, tehát aktív résztvevői vagyunk a befogadásnak. Így sokkal magával ragadóbb és erőteljesebb hatással lehet ránk, mint egy filmnézés. Miközben elmerülünk benne, elvonatkoztatunk saját problémáinktól és gondjainktól; így az olvasás egyfajta egészséges menekülőút is lehet.

Ez is érdekelhet: 5 friss könyv a női erőről, nem csak nőknek– őszi olvasmányajánló!

​2. Betekintést nyújt

Az olvasás segít megismerni más emberek tapasztalatait, hogy megtanuljuk, hogyan navigáljuk a sajátjainkat. Tanulmányok − például az Adeyeye és Oooh (2022) által végzett tanulmány − kimutatták, hogy az olvasás a gyerekeknek segített szembenézni és megbirkózni a koronavírus járványban rejlő bizonytalansággal. Az olvasás segített nekik felismerni, hogy nincsenek egyedül a tapasztalataikkal. Ez azt eredményezte, hogy nagy százalékuknak csökkent a szorongása és pozitívabban állt hozzá a világjárványhoz, ráadásul sokan képesek voltak a világjárványon túlra tekinteni. Ily módon az olvasás javítja a megértést és az önbecsülést: minél több ismerettel rendelkezünk, annál nagyobb az önbecsülésünk.

​3. Javítja a kognitív egészséget

Tanulmányok kimutatták, hogy az olvasás serkenti az agyat azáltal, hogy fokozza a véráramlást és több oxigént juttat be. Rendszeres olvasás esetén az olvasás segít megelőzni a memóriavesztést, a demenciát és az Alzheimer-kórt is. A Michigani Egyetem Társadalomkutató Intézetének tanulmánya szerint azok, akik olvasnak, akár tovább is élhetnek. A tanulmány azt is kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen olvastak, átlagosan két évvel tovább éltek, mint azok, akik nem olvastak.

Hasonló témában: Az infláció miatt lassan luxuscikk lehet a könyvekből

​4. Fokozza a kreativitást

mosolyogva k\u00f6nyvet olvas k\u00f6z\u00f6sen egy fiatal anya \u00e9s gyermeke az \u00e1gyban

Fotó: Shutterstock

Azok számára, akiket mások munkája és írásai inspirálnak, az olvasás segít az inspirációban. Ha írók vagyunk, az új ötletek az írásra vagy bármely más kreatív lehetőségre vonatkozhatnak. Ez segít perspektívát és ötleteket kínálni ahhoz, hogyan mondjuk el a saját történeteinket.

​5. Bővíti a szókincset

Rengetegféleképpen el lehet mondani ugyanazt a dolgot, és minél több szóval találkozunk, annál pontosabban tudjuk magunkat kifejezni.

​6. Minimalizálja a magányosságérzést

Tanulmányok kimutatták, hogy az egyedül élők, különösen az idősek számára az olvasás lehetővé teszi a kapcsolat érzését. Bár az olvasás magányos tevékenység, mégis bevonja az olvasót valaki más életébe. A tanulmány kimutatta, hogy az olvasás olyan, mintha társaságot kapnánk, ami az idősekre és a gyerekekre is igaz.

Itt a remek alkalom arra, hogy ellátogassunk a helyi könyvtárba vagy könyvesboltba, és olvasásra inspirálódjunk. Böngéssz a polcokon, és nézd meg, melyik könyvek hívogatnak. Szemléld meg a borítókat, olvasd el a hátoldalon található szöveget, a fülszöveget, az előszót, hogy képet kapj a műről. Hamar tudni fogod, hogy melyik az igazán neked való. Kellemes olvasást!

Forrás: Psychology Today


A figyelmetekbe ajánljuk