kleopátra a templomban

Hány Kleopátra-kézirat élte túl az évszázadokat?

A jól ismert egyiptomi fáraónő, Kleopátra aktívan részt vett királysága igazgatásában, de van-e erre bármilyen bizonyítékunk?


Kleopátra a történelem legjelentősebb alakjai közé tartozik. Egyiptom királynőjét gyakran szépsége, valamint Julius Caesarral és Marcus Antoniusszal folytatott ravasz és romantikus szerelmi kapcsolatai miatt emlegetik, azonban saját jogán is kiváló uralkodó volt. Az egyetlen megerősített kézírás, amellyel rendelkezünk a fáraónőtől pedig egyetlen szóval szimbolizálja hatalmát – derült ki az IFLScience cikkéből.

Ez is érdekelhet: 4 történelmi rejtély, amit valószínűleg soha nem fognak megoldani

A „ginesthoi" (γίνεσθοι ógörögül), ami azt jelenti, hogy „csináld meg" vagy „tedd, amit parancsolok", egy ősi királyi rendeleten szerepel, amelyet i. e. 33-ban hoztak létre. A szót állítólag Kleopátra írta rá a papiruszra, és magának a rendeletnek az utószavaként szerepel.

Az irat adómentességet biztosított egy római tisztviselőnek, akiről úgy gondolják, hogy Publius Canidius Crassus, a híres hadvezér és konzul lehetett, aki szoros kapcsolatban állt Marcus Antoniusszal. Canidius Antonius szárazföldi seregeinek parancsnoka volt Octavianus, a későbbi Augustus császár ellen a Kr. e. 31-ben az actiumi csatában, ám később Octavianus parancsára Egyiptomban kivégezték.

Ezt megelőzően azonban Canidiusnak engedélyezték, hogy évente 10 ezer zsák búzát exportáljon és 5000 amfora bort importáljon, adózás nélkül:

Publius Canidiusnak és örököseinek engedélyeztük évi 10 ezer zsák [300 tonna] búza kivitelét és évi 5000 coani amfora bor behozatalát anélkül, hogy bárki bármi adót vagy más költséget követelne tőle.

Az iratot tehát valószínűleg Kleopátra magas rangú tisztviselőjéhez intézett belső feljegyzésnek szánták, amelyet végül egy múmia papiruszcsomagolásaként újrahasznosítottak.

Olvasd el ezt is! Felejthetetlen kaland: bárki részt vehet Kleopátra sírjának felkutatásában

Ez nem volt szokatlan gyakorlat az ókori Egyiptomban. A nem kívánt papiruszokat rendszeresen újrahasznosították múmiákhoz, és értékes forrása maradt olyan dokumentumoknak, amelyek egyébként elvesztek volna.

A dokumentum jellegéből adódóan az egyetlen személy, aki ilyen felhatalmazást adhatott, maga a királynő lehetett. Bár nincs rajta név vagy aláírás, amely ezt megerősítené, mégis ilyen előterjesztés csakis Kleopátrától származhatott.

A figyelmetekbe ajánljuk