nyári bulin tomboló emberek

Nyári slágerek, amik a csapból is folytak – valahogy így lehetne jellemezni 2001 legnagyobb diszkóhimnuszait, amiket – egyáltalán nem véletlenül – még ma is imádunk. De vajon mik voltak ezek a számok pontosan? Mire örültek meg az emberek a legnagyobb habpartik közepén? Mutatjuk!1. Missy Elliot – Get Ur Freak On

Bár Missy Elliot már a 90-es évek közepén is sztárnak számított, a világhírt végül harmadik stúdióalbuma, a Miss E… So Addictive hozta meg számára. Ezen a lemezen található a Get Ur Freak On is, mely egyértelműen 2001 egyik legnagyobb slágerévé vált egészen rövid idő alatt. Ehhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy a számhoz forgatott videóban feltűnt a rapperközösség legjava: Ludacris, LL Cool J, Timbaland, Ja Rule, Busta Rhymes, Master P, Spliff Star, Lil' Romeo, valamint Eve.

A Get Ur Freak On hozta el Missy Elliot számára az első Grammy-díjat is, neki ítélték ugyanis oda a legjobb rap előadónak járó szobrot.

2. Destiny's Child – Bootylicious

A folyamatos tagcseréket követően végül 2000-ben állt össze a mindenki által jól ismert trió végleges formátuma, vagyis az a Destiny's Child, ami meghozta Beyoncé, Kelly Rowland és Michelle Williams számára az abszolút világhírt. Első közös albumuk a Survivor volt, olyan slágereket találunk, mint a címadó dal, a Nasty Girl, vagy épp 2001 egyik legnagyobb nyári őrülete, a Bootylicious. Azon túl, hogy első helyen landolt a US Billboard Hot 100-as listáján, legjobbak között szerepelt az európai, ausztrál dél-amerikai toplistákon is.

3. Alicia Keys – Fallin

És akkor megjelent a színen Alicia Keys. Generációjának egyik legsikeresebb és legtehetségesebb előadója 2001 júniusában adta ki első, Songs in A Mirror című kislemezén, ami tartalmazta az énekesnő Fallin című dalát is, mely egycsapásra ismert lett szerte a világon.

A dalt különben már az év áprilisában játszani kezdték a rádiók, nyárra pedig szépen el is foglalta helyét amerikai Billboard Hot 100-as, valamint Hot R&B/Hip-Hop Songs toplisták legelején. Keys a 2002-es Grammy-díjátadón három díjat nyert el, közte az év dalának járót is.

4. Lady Marmalade

Egy film, négy világhírű előadó és egy betétdal – ennyi kellett az abszolút sikerhez, 2001 nyarának legnagyobb slágere ugyanis egyértelműen a Pink, Mya, Lil' Kim és Christina Aguilera együttműködéséből született Lady Marmalade volt. A Moulin Rouge!-hoz készült dalnak mindössze 8 hétre volt szüksége ahhoz, hogy átvegye a vezetést a US Billboard Hot 100-as összeállításában, de természetesen magának tudhat néhány díjat is:

2002-ben a Lady Marmalade nyerte el például a legjobb kollaborációnak járó Grammy-szobrot.

+1. Fiesta – Hozzám tartozol

És hogy ne csak külföldi dalokról szóljon a fáma: az 20 évvel ezelőtti nyári slágerek legsikeresebb magyar dala egyértelműen a Fiestához kapcsolódik, Hozzám tartozol című trackük ugyanis szinte az összes diszkóban felcsendült legalább egyszer.

A figyelmetekbe ajánljuk