wednesday táncjelenet

A sunyin fülbemászó dallamok: így befolyásolja a fiatalok zenei ízlését a Netflix

Nem túlzás kijelenti, hogy az idei év két legjobban teljesítő Netflix-sorozata a Stranger Things 4. évada és a Wednesday voltak. Mindkét produkció óriási sikert aratott a felnőttek és a tinédzserek körében egyaránt, talán a nosztalgia és a hiteles kamasz karakterek egyvelegének köszönhetően. Ám nem szabad megfeledkezni az olyan közösségi platformokról sem, mint a TikTok, amely pár nap alatt eléri azt, hogy egy adott dal igazi megszállotjaivá váljunk.


Részben a TikToknak köszönhetik egyes műsorok, – például a Wednesday is –, az óriási sikert, mivel a platform egy trendalapú applikáció, és lehetővé teszi a rajongók számára, hogy virális hangokat és különféle kihívásokat, trendeket hozzanak létre a műsor jeleneteinek felhasználásával, lényegében reklámozva a sorozatot a gyanútlan felhasználóknak. A Wednesday megjelenésekor pedig vírusként terjedt el az a jelenet, amelyben a címszereplő a The Cramps 1981-es Goo Goo Muck című punk számára táncol. Ez pedig világszerte arra ösztönözte a tinédzsereket, hogy újraalkossák Jenna Ortega szokatlan táncgyakorlatát, melynek köszönhetően a dalt Spotify-on már több mint 16 milliószor streamelték. Legyünk őszinték, a TikTok nélkül ez nem valósult volna meg.

Ez is érdekelhet: Amikor a Z generáció felfedezi a 80-as éveket: Kate Bush újra ikonná válik?

Ez azonban csak egyetlen példa a sok közül, amikor egy régi, sok kamasz számára egyébként ismeretlen dal hatalmas népszerűségre tesz szert a TikTokon.

Nyár elején például egy elfeledett Kate Bush-dal tartotta lázban a fiatalokat, amikor a Running Up That Hill felcsendült a Stranger Things 4.évadában. A brit énekesnő pedig ki is fejezte köszenetét a fiatal gerenációnak. A dal számtalan országban, köztük az Egyesült Királyságban, ahol három egymást követő héten keresztül uralta az első helyet, sőt Hounds of Love című albuma még az amerikai slágerlisták élére is felkerült.

A Stranger Things azonban 2022-ben két másik számot is életre keltett: a Pass the Dutchie-t a Musical Youth-tól és a Master of Puppets-t a Metallicától. Utóbbit Joseph Quinn karaktere, Eddie Munson adta elő egy izgalmas jelenetben, amelyben megpróbálta elterelni a gyilkos szörnyek figyelmét a Tótágasban. A sorozatnak köszönhetően a szám 1986-os megjelenése óta először került be a slágerlistákra, Quinn kitaszított metálos karakterének rendkívüli népszerűsége pedig fiatal rajongók ezreivel ismertette meg a Metallicát.

A közelmúltban viszont azt is bejelentették, hogy a Master of Puppet a Fortnite című videojátékban is szerepelni fog, a zenekar valószínűleg így még több tinédzser rajongót tudhat majd magáénak.

De a zenékkel együtt, régi sorozatok és az elmúlt pár évben szinte ízléstelennek tartott ruhadabok is visszatértek a köztudatba.

A Skins töretlen népszerűsége egybeesett az indie sleaze stílus felemelkedésével, amely idén a TikToknak köszönhetően újjáéledt. Az olyan előadók pedig, mint a Crystal Castles, –akik a sorozat egyik kulcsfontosságú epizódjában koncerteznek –, új tinédzser rajongótáborra tettek szert, és néhány daluk, mint a Crimewave és a Transgender vírusszerűen terjednek a platformon.

Ez is érdekelhet: „A Z generáció torkán nem lehet akármit lenyomni" – interjú Bereczki Enikővel

A Netflix hegemóniájának köszönhetően óriási befolyással rendelkezik, mivel nézőinek nagy százalékát tizenévesek teszik ki. Az viszont megnyugtató, hogy a tinédzserek nyitottak a régi klasszikusok meghallgatására, és üdítő látni, hogy olyan előadók, mint Kate Bush 2022-ben is képes a slágerlisták élére kerülni.

Ez azonban felveti a kérdést: mely művészeket fedezi fel legközelebb a fiatal generáció? 2023-ban kiderül!

A figyelmetekbe ajánljuk