A Nemzetközi Űrállomás.

Nincs konfliktus az amerikai és az orosz űrhajósok között a Nemzetközi Űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az utóbbi időben kissé nehéz volt a helyzet a Földön kibontakozó geopolitikai válság miatt.


Dmitrij Rogozin orosz űrfőnök nem segített a helyzeten, amikor a Twitteren többször is homályosan – és néha egyenesen – fenyegetőzött, utalva arra, hogy Oroszország hirtelen kiszállhat az ISS-programból.

Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa szerint – aki a múlt héten két másik űrhajóssal együtt visszatért egy orosz Szojuz űrhajó belsejébe – mindenki egyszerűen folytatta a munkáját, miközben természetesen néha beszéltek a szituációról.

Ami az orosz társaimmal való kapcsolatomat illeti, ők nagyon kedves barátaim voltak, és lesznek. Mindenben támogattuk egymást. És soha nem voltak aggályaim azzal kapcsolatban, hogy képes leszek-e továbbra is velük dolgozni

– mondta egy keddi sajtótájékoztatón, ahogyan az Agence France Presse idézi.

De természetesen Ukrajna több ponton is szóba került.

Ami az űrhajósok véleményét illeti az üggyel kapcsolatban, a NASA űrhajósa szándékosan homályosan fogalmazott.

Mindkét legénységtársamnak, akikkel leszálltam, felvetettem [az ukrajnai helyzetet], és csak annyit tudok mondani, hogy a válaszok sokfélék voltak"

– mondta Vande Hei az NBC-nek.

Ami Rogozin gyújtó hangvételű tweetjeit illeti, Vande Hei úgy vélte, hogy azokat a posztokat úgy, hogy azokat komolyan kellene vennie.

Röviden: az élet megy tovább az öregedő űrállomás fedélzetén, annak ellenére, hogy több száz kilométerrel lejjebb geopolitikai zűrzavar bontakozik ki.

De ha Rogozin legutóbbi, hétvégi tweet-sorozatából lehet következtetni, akkor az Oroszország és nemzetközi partnerei közötti több mint két évtizedes békés együttműködés az űrállomás fedélzetén még mindig nagyon is veszélyben van.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk