Több tonna ellátmányt vittek az oroszok a Nemzetközi Űrállomásra

Több tonna ellátmányt vittek az oroszok a Nemzetközi Űrállomásra

Csütörtökön kora reggel (február 17.) egy orosz teherűrhajó érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, közel 3 tonna ellátmányt és felszerelést szállítva a Föld körül keringő laboratóriumba.


A Progress 80 teherűrhajó hajnali 2:03-kor dokkolt az állomás Poisk rekeszéhez, véget vetve ezzel egy nagyjából kétnapos hajszának. A Progress 80 egy orosz Szojuz rakétával indult a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból hétfőn késő este (február 14.), és 34-szer kerülte meg a Földet, mielőtt 434 kilométerrel a Csendes-óceán déli része felett elérte az űrállomást.

A Progress 80 rakományának súlya 2 570 kilogramm volt – közölték a NASA illetékesei a teherűrhajó érkezéséről szóló internetes közvetítés során. Az űrhajó 430 kg hajtóanyagot, 40 kg nitrogént, 420 kg vizet, 1 680 kg pótalkatrészt és egyéb ellátmányt szállított.

A Progress egyébként egyike annak a maroknyi robotikus utánpótló űrhajónak, amely jelenleg élelmiszert, vizet, üzemanyagot és tudományos felszereléseket szállít az űrállomásra és a rajta tartózkodó űrhajós legénységnek.

(Space)

A figyelmetekbe ajánljuk