Ők voltak minden idők legnagyobb múzsái a zenei világban

Ők voltak minden idők legnagyobb múzsái a zenei világban

Nem csak groupie-k. Nem csak mellékszereplők. Nem csak fellángolások. Sokkal inkább olyan hölgyek, akik segítettek megalkotni a valaha készült legszenvedélyesebb dalok közül jó néhányat. Íme, öt múzsa, akikért megvesztek a rocksztárok.


Pattie Boyd

Pattie Boyd

Pinterest

Pattie Boyd-ot leginkább arról ismerheti a közönség, hogy ő az igazi Layla Eric Clapton azonos című és rendkívül szenvedélyes dalában, valamint a Wonderful Tonight című dalának ihletője is. Emellett ő volt George HarrisonSomethingjának múzsája is (sőt, hosszú évekig a felesége). Amikor az ABC News-nak adott interjút, arról kérdezték, hogy miért lehetett meghatározó múzsája a művészeknek, Boyd pedig így válaszolt:

Bárcsak tudnám. Bárcsak elmondhatnám. De sajnos nem tudom."

​Françoise Hardy

\u200bFran\u00e7oise Hardy

Pinterest

Françoise Hardy az 1960-as években a legillusztrisabb és legszorgalmasabb zenészek figyelmét tudta magára vonni. Olyan rockerek fejét sikerült elcsavarnia, mint Keith Richards, Mick Jagger, Paul McCartney, George Harrison, Brian Jones és John Lennon. Elragadó hangja volt, illetve saját – általában francia – zenéje segítette saját személyes hírnevének megszilárdítását.

2016-ban kómába esett, ám két évvel később felébredt, és kiadott egy albumot. Bebizonyosodott, hogy még keményebb, mint a rocklegendák, akiket inspirált.

Yoko Ono

Yoko Ono

Pinterest

Yoko Ono jóban-rosszban John Lennon mellett állt, így nem meglepő, hogy az énekes legnagyobb múzsája és szerelme volt. Egyesek szerint szétszedte a Beatlest, mások szerint ő volt a felelős azért, hogy Lennon a legjobbat hozta ki magából. Ono festő, szobrász, fotós, énekes-dalszerző és békeaktivista volt, s az énekes olyan slágereiben is felfedezhető a hatása, mint az Oh Yoko, a Dear Yoko, a The Ballad of John and Yoko és a Woman.

Courtney Love

Courtney Lovecommons.wikimedia.org

Sokan nem kedvelik Courtney Love-ot, de a Nirvana frontembere, a legendás Kurt Cobain igazi múzsának tekintette a feleségét. Mielőtt azonban találkozott volna Cobainnel, Love a Smashing Pumpkins énekesének, Billy Corgannek volt az első számú múzsája, és ő inspirálta a Siamese Dream című albumot is. Emellett azt is feltételezik, hogy Cobain legtöbb írását Love ihlette, sőt, jó néhányan az X generáció Yoko Onójaként emlegetik.

Edie Sedgwick

Edie Sedgwick

Igaz, hogy Andy Warhol múzsájaként ismerik a legtöbben, illetve ő volt számos Warhol-film ihletője, Edie Sedgwickre Bob Dylan is szemet vetett. Amikor romantikus viszonyuk kezdetét vette, Dylan több dalt is írt a modellről, köztük a Just Like a Womant és a Leopard-Skin Pill-Box Hatet. Ám szenvedélyes viszonyuk tiszavirág életűnek bizonyult, ugyanis a népszerű énekes egyik pillanatról a másikra elhagyta őt és feleségül vette Sara Lowndsot.

A bohém életmód, a drogok és a szerelmi csalódás szépen lassan felemésztette a fiatal lányt, pszichiátriára került, majd a felírt nyugtatók mellé alkoholt fogyasztott, amely a halálát okozta. 1971. november 18-án, mindössze 28 évesen hunyt el.

(Ranker)

A figyelmetekbe ajánljuk