Győrbe csábít Maurer Dóra grandiózus kiállítása
Torula Művésztér

Győrbe csábít Maurer Dóra grandiózus kiállítása

Június 11-én ünnepélyes kerek között mutatták be Maurer Dóra legendássá vált alkotását a győri Torula Művésztérben.


\u200bMaurer D\u00f3ra

Maurer Dóra

Fotó: Fábián Éva

Minden bizonnyal senkinek sem kell bemutatni a kortárs képzőművészet nemzetközi viszonylatban is megkerülhetetlen alakját, Maurer Dórát. Mi most mégis megállnánk néhány gondolatra, hogy méltassuk munkásságát.

A Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész a hetvenes évektől kezdve rendszeresen állít ki jelentős nemzetközi tárlatokon, az utóbbi években szerepelt többek között a párizsi Centre Pompidou, a chicagói The Art Institute, a New York-i MoMA, valamint a londoni Tate Modern csoportos tárlatain.

Jelen kiállítás a négy évtizeddel ezelőtti, azóta legendássá vált alkotását eleveníti fel Győrben, méghozzá egy igen különleges helyszínen.

Torula Művésztér

Torula Művésztér

A művésznő grandiózus installációja önmagában is páratlan, azonban a hely szelleme csak még tovább fokozza a kulturális élvezetet. A 136 éves múltra visszatekintő Győri szeszgyár ás Finomító Zrt. területén működő Torula Művésztérben valósult meg a négy évtized óta legnagyobb Maurer Dóra alkotás bemutatása. Ha azok a falak beszélni tudnának! Nos, valójában az installációnak köszönhetően nagyon is beszélnek – de azt persze, hogy mit üzennek, döntse el mindenki maga. Az viszont vitathatatlan, hogy elképesztően inspiráló a látvány, ezt a Torula Művésztér fiatal alkotói is megerősítették ottjártunkkor.

A szeszgyár és a képzőművészet találkozása egyáltalán nem új keletű – tudtuk meg a bemutatón Rechnitzer Zsófiától, aki a Torula művészeti vezetője. A gyár egykori tulajdonosa az osztrák iparmágnás, August Lederer volt, aki szoros kapcsolatot ápolt Gustav Klimttel és Egon Schiele-vel is.

A hatvanas évek közepétől a kilencvenes évek elejéig itt működött az ország első ipari méretű torulaélesztő-gyára, ahonnan a Tortula művésztér is kapta a nevét. Az alapítványi fenntartásban működő művésztér célja, hogy a Bécs-Pozsony-Budapest kulturális háromszög meghatározó kortárs művészeti kiállítóterévé váljon, aminek fontos lépése a Maurer Dóra: Térfestés című tárlat, amely egészen július 30-ig látható.

A kiállítás július 30-ig az alábbi időpontokban ingyenesen látogatható: szerdától péntekig 15.00-19.00 és szombaton 11.00-19.00 között.

Cím: Torula Művésztér, Budai út 7, Győr 9027

NUBU

A különleges installációra reflektálva a magyar divatmárka, a NUBU vezető tervezője, Garam Judit egy limitált számú kollekciót tervezett, melynek darabjai a kiállításon és a NUBU üzleteiben és webshopján is megvásárolhatóak a kiállítás ideje alatt.

A figyelmetekbe ajánljuk