A Mariupol közelében lévő tömegsírok helye még a világűrből is látszódik
Fotó: Maxar Technologies/Profimedia-Red Dot

A Mariupol közelében lévő tömegsírok helye még a világűrből is látszódik

A hónap elején a virginiai székhelyű Maxar Technologies cég műholdas fotókat tett közzé egy újonnan feltárt tömegsírról az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Bucha városában. Most legutóbb pedig egy másik nagy, rögtönzött temetkezési helyet is kiszúrtak, ezúttal Manhush városában, amely mintegy 20 kilométerre nyugatra fekszik a megtámadott Mariupoltól.


A stratégiailag fontos déli kikötővárost, Mariupolt azóta ostromolják az oroszok, mióta február 24-én kezdetét vette az ukrajnai invázió. A támadásnak már több mint 10 ezer civil áldozata van, ez a szám pedig csak tovább fog emelkedni.

A Maxar Technologies legfrissebb műholdfelvételei több száz halott valószínűsíthető nyughelyét mutatják be:

Fotó: Maxar Technologies/Profimedia-Red Dot

A legutóbbi médiajelentések szerint az orosz katonák a Mariupolban megölt emberek holttesteit erre a helyre vitték. A március közepétől április közepéig készült műholdfelvételeink áttekintése pedig azt mutatja, hogy az új sírcsoport bővülése 2022. március 23-26. között kezdődött, és az elmúlt hetekben tovább folytatódott

– olvasható a Maxar közleményében.

A műholdak tehát segítenek az elemzőknek, kormánytisztviselőknek és segélyszervezetek munkatársainak abban, hogy nyomon követhessék az Ukrajnában zajló orosz inváziót és annak hatásait.

(Space)

A figyelmetekbe ajánljuk