lány hegedül
Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A zene felemel – hangszerekkel segítenék a gyerekeket

A Zeneakadémia nagytermében az Óbudai Danubia Zenekarral lépnek fel február közepén a felzárkózó településeken zenét tanuló gyermekek. A Máltai Szeretetszolgálat sikerélményekre alapozó közösségi programja a hátrányos helyzetű gyermekek felemelkedését segíti, akiknek számos képességük fejlődik, miközben zenélni tanulnak. A legügyesebb gyerekek játéka ma már igazi előadásnak számít, amit több koncerten bizonyítottak eddig is.

A Zeneakadémián február 19-én második alkalommal lépnek színpadra az Óbudai Danubia Zenekarral a Felzárkózó települések program falvaiban zajló zenei esélyteremtő foglalkozásokról érkező gyermekek, akik a nagyszínpadon több száz társukat képviselik – írja a Máltai Szeretetszolgálat a közleményében.

Mint írják, a Máltai Szimfónia 2013 óta segíti a nehéz helyzetű gyermekeket képességeik kibontakoztatásában. A módszer alapja a hangszeres gyakorlás a nehezebben tanulható elméleti részek nélkül, a kottába írt hangjegyeket kezdetben könnyen megjegyezhető szimbólumokkal helyettesítik.

A résztvevők közösségben zenélve már néhány óra után képesek egyszerűbb dallamok eljátszására, akár hetek alatt elsajátíthatnak 4-5 gyermekdalt, amivel a helyi közösségek előtt gyakran fel is lépnek. A zenélésből így lesz rövid idő alatt átélhető sikerélmény, amiben a hátrányos családokból érkező gyermekek többségének addig ritkán volt része. A Szimfónia program indulása utáni első évben például a résztvevők hatvan dalt tanultak meg eljátszani, és tíz alkalommal léptek fel közönség előtt, miközben az iskolai teljesítményük átlag másfél jegyet javult.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A zenei képzés mellett fontos elem a családok kísérése, a zenetanárokkal így szociális munkások is dolgoznak a Szimfónia programban – olvasható.

A közösségi élményekkel párosuló oktatás és a mentori segítség a gyermekek általános fejlődését is elősegíti. A Szimfónia elsősorban esélyteremtő programként működik, célja a gyermekek képességeinek erősítése, hogy az életük teljesebbé válhasson. És bár a tehetségek gondozását az induláskor nem tekintették feladatnak, a kistelepüléseken számos kiemelkedő tehetséggel találkoztak már eddig is a zenetanárok.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A programban több éve tanuló gyermekek zenei ismeretei idővel elmélyülnek, megtanulják a kezdetben mellőzött elméleti anyagot is. A tanítványok között van, aki konzervatóriumban folytatja zenei tanulmányait, többen a zenei pálya iránt érdeklődnek, mások a környezetükből kiemelkedve továbbtanulásra készülnek. A legügyesebb gyermekek az elmúlt években felléptek a Papp László Sportarénában, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, a Belügyminisztérium színháztermében, a Zeneakadémián, valamint számos művelődési házban is.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Szimfónia program módszertana alapján 2020 őszétől 2021 májusáig zajlott „Mindenki szívében van egy dallam” program során 67 helyszínen 75 zenetanár 1963 foglalkozást tartott összesen 1441 gyermeknek. A közösségi zenei oktatás a Máltai Szeretetszolgálat vezetésével a Felzárkózó települések program helyszíneit érintve 41 településen folytatódik, jelenleg 39 zenetanár, a koronavírus járvány alakulásától függően heti átlagban 300- 600 gyermekkel foglalkozik.

További részleteket itt lehet megtalálni.


A figyelmetekbe ajánljuk