A tudósok évszázadokig nem tudták megfejteni XIV. Lajos kódját

A tudósok évszázadokig nem tudták megfejteni XIV. Lajos kódját

A 17. századi Franciaország egy figyelemre méltó kriptográfiai rendszerrel büszkélkedhetett – a Nagy Rejtjel pedig XIV. Lajos francia uralkodó rejtélyes kódjává vált. A zseniális rejtjelezés mögött Antoine és Bonaventure Rossignol állt. Az 1643-tól 1715-ig Franciaországot uraló Napkirály királyi kriptológusnak nevezte ki őket, így testvérek megalkották a legendás rejtjelet, hogy megvédjék a kényes diplomáciai és katonai kommunikációt a kíváncsi szemektől.


A Rossignol testvérek a kriptográfia terén való kivételes képességekről ismert családból származtak. A királyi udvar először akkor figyelt fel rájuk, amikor az egyik testvérnek sikerült megfejtenie egy hugenotta rejtjelet Réalmont 1626-os ostroma után – számolt be róla az Ancient Origins.

Ez is érdekelhet: A modern történelem 4 legrejtélyesebb kódja, amit végül sikerült megfejteni

XIII. Lajos főminisztere, Richelieu bíboros felismerte a kriptológusok diplomáciai és hírszerzési célú értékét. Halálos ágyán XIII. Lajos állítólag azt nyilatkozta, hogy Rossignol a legszükségesebb ember az állam számára.

XIV. Lajos korában Antoine Rossignol és fia, Bonaventure folytatta a család kriptológiai hagyományait. Gyakran a király versailles-i dolgozószobája mellett dolgozva fejlesztették ki XIV. Lajos kódjelét. Ez óriási befolyással bíró pozícióba juttatta őket, mivel ők vezették azt, ami a Cabinet noir, a híres francia Fekete Kamara néven vált ismertté, és amely nemzetközi kifejezéssé vált minden kódoló iroda számára.

A Rossignol testvérek kódja – homofonikus (azonos hangot jelölő szimbólumok) és poligráfikus (több szimbólum minden betűhöz) – elemek kombinációját alkalmazta, ami rendkívül összetett rendszer. A hagyományos betűk helyett a kód a különböző hangokat különböző szimbólumokkal és alakzatokkal helyettesítette, ami még bonyolultabbá tette a rendszert. Ez a részletes felépítés gyakorlatilag megfejthetetlenné tette a jeleket a korabeli kódfejtők számára.

Három évnyi fáradhatatlan erőfeszítés után Étienne Bazeries az 1890-es évek elején sikeresen feltörte a Nagy Rejtjelet, felfedve annak belső működését és megfejtve a bonyolult mintákban rejlő titkokat. Eredménye úttörő pillanatot jelentett a kódfejtés történetében.

Olvasd el ezt is! Újabb Da Vinci-kód? A polihisztor megjósolta a világvége dátumát

Feltörése példátlan hozzáférést biztosított a francia uralkodók, diplomaták és katonai vezetők bizalmas kommunikációjához. A lehallgatott információk fontosnak bizonyultak a 17. századi Európa geopolitikai viszonyainak megértéséhez, és fényt derítettek az európai hatalmak közötti árnyalt kapcsolatokra.

A figyelmetekbe ajánljuk