élelmiszerbank dolgozói pakolják a doboz élelmiszereket
Fotó: Shutterstock

Még az élelmiszerbankok is bezárnak Erzsébet királynő temetése miatt

A jövő hétfőt hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánították, mivel II. Erzsébet királynő temetése lesz. A hír nyomán számos szervezet bejelentette, hogy ezen a napon zárva tart, köztük több brit élelmiszerbank is.



Hétfőn egy Stoke-on-Trentben működő élelmiszerbank közölte, hogy bezárja három, a város templomaiban található elosztóhelyét, valamint raktárát és irodáját. Hasonló bejelentést tettek liverpooli, stockporti, bristoli és londoni élelmiszerbankok is − írja a Science Alert.

A bezárások ellenérzéseket váltottak ki a közösségi médiában, sokan a rekordszintű gyermekszegénységre és az élelmiszerbankok túltelítettségére hívták fel a figyelmet. Az egyik twitterező így kommentálta a történteket:

Éheztetni az élőket a megélhetési válság közben a királynő tiszteletére − aki soha életében nem éhezett − embertelen, sajnálatos és visszataszító.

A kritikák áradatát követően egy wimbledoni székhelyű élelmiszerbank visszavonta döntését, azzal, hogy lettek önkénteseik, akik a hétfői foglalkozásukat mégis megtartják a szokott módon.

adom\u00e1ny felirat\u00fa \u00e9lelmiszerekkel teli doboz

Fotó: Shutterstock

Más élelmiszerbankok azonban megvédték a bezárásra vonatkozó döntésüket. Emma Revie, az 1300 brit élelmiszerbankot támogató Trussell Trust vezérigazgatója azt mondta, hogy a hálózatukban működő élelmiszerbankok különböző napokon és időpontokban tartanak nyitva, és biztosítják, hogy mindenki, akinek támogatásra van szüksége, hozzáférhessen ahhoz.

Az élelmiszerbankok gyakran hétvégén, karácsonykor és más bankszünnapokon is zárva vannak. Ilyenkor általában jelzik, hogy hol lehet sürgősségi élelmiszert kapni, és felkészülnek arra, hogy a környező napokon többet osztanak, hogy senki se maradjon ki.

A Trussel Trust élelmiszerbankok 2021 áprilisa és 2022 márciusa között több mint 2,1 millió élelmiszercsomagot osztottak ki a válsághelyzetben lévő embereknek − ez 81%-os növekedés az öt évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest. Az élelmiszerbank közlése szerint eddig több mint 4000 embert etetett meg, és ennek a számnak a 40%-át kisgyermekek tették ki.

A hétfői zárva tartás miatt aggódók megnyugtatása végett Revie hozzátette:

Mivel minden élelmiszerbank független jótékonysági szervezet, arra biztatjuk a támogatásra szorulókat, hogy a helyi élelmiszerbankkal lépjenek kapcsolatba, és ellenőrizzék a nyitvatartási idejüket.


A figyelmetekbe ajánljuk