Károly király.
Getty Images

Megérkeztek az első képek a Károly királyt ábrázoló bankjegyekről

A Bank of England bemutatta a Károly király képét ábrázoló bankjegyek új arculatát.


A portré lesz az egyetlen változás az 5, 10, 20 és 50 fontos papírpénzek jelenlegi mintáján, és a bankjegyek 2024 közepétől kerülnek forgalomba.

Az új fontok előlapján és az átlátszó biztonsági ablakban a király arcképe lesz látható.

Fontos, hogy a már meglévő, forgalomban lévő papírpénzeket az új bankjegyek forgalomba kerülése után is elfogadják az üzletekben.

Erzsébet királynő volt az első és egyetlen uralkodó, aki 1960-tól kezdve szerepelt a Bank of England forgalomban lévő bankjegyein. Jelenleg mintegy 4,5 milliárd egyedi Bank of England-bankó van forgalomban, mintegy 80 milliárd font értékben.

Ez is érdekelhet: Így néz ki Károly király első karácsonyi képeslapja

A BOE közölte, hogy a királyi udvar útmutatását követve az új pénzeket csak az elhasználódott bankjegyek helyettesítésére vagy a megnövekedett kereslet kielégítésére nyomtatják, hogy a változás környezeti és pénzügyi hatása a lehető legkisebb legyen.

A III. Károly király képmásával ellátott ötven pennys érmék már forgalomba kerültek az ország postahivatalaiban.

A néhai királynő képmásával ellátott érméket a bankjegyekhez hasonlóan továbbra is elfogadják az üzletekben.

A készpénzhasználat a bankkártyákhoz képest jóval ritkábbá vált az Egyesült Királyságban is, ami elsősorban az érintés nélküli fizetések elterjedésének köszönhető. A fogyasztók és a gyűjtők részéről azonban még mindig élénk érdeklődés mutatkozik a készpénzen használt képek iránt.

A gyűjtők minden bizonnyal különösen izgatottan várják majd, hogy az új Károly király-bankjegyek legalacsonyabb sorszámú darabjaira is rátegyék a kezüket, amikor azok megjelennek.

Forrás: BBC


A figyelmetekbe ajánljuk