Jurassic Park

Jurassic Park

Így vezették önmagukat az autók a Jurassic Parkban

Steven Spielberg és csapata rengeteg kreatív megoldást bevetett azért, hogy amit a filmben látunk, az maximálisan hihetőnek és valódinak hasson. Erre jó példa az önvezető autók a parkban, ami 1993-ban még egészen futurisztikusnak tűnt.


Az 1993-as Jurassic Park nagybetűs példája a filmvarázslatnak, amiben Steven Spielberg feltámasztotta a dinoszauruszokat, méghozzá olyan hihetően, ahogy előtte film még soha. A dinoszauruszok azonban csak az egyik eleme voltak ennek a filmes varázslatnak, hiszen rengeteg újításra volt szükség ahhoz, hogy úgy érezzük, hogy ez az őskori vidámpark valódi. Ilyen például az önvezető autók, amelyek a parkban kalauzolják a vendégeket. Ez, különösen 1993-ban, egészen elképesztő koncepció volt. John Hammond karaktere szerint nem spórolt a költségekkel, és ennek a filmben is így kellett kinéznie.

Ami magukat az autókat illeti, azokat egy 1993-as Ford Explorerből készítették, és a modellnek a Jurassic Parkban való szerepeltetése segített híressé tenni a járművet. De hogyan sikerült Spielbergnek és a filmkészítőknek úgy beállítaniuk, mintha ezek az autók maguktól vezetnének? Joseph Mazzello színész, aki Tim Murphyt alakítja a filmben, fényt derített erre a rejtélyre, és a válasz eléggé elképesztő.

Mazzello 2020 áprilisában adott egy hosszabb interjút az IGN-nek a filmről, és egy olyan kérdésre válaszolva, amely olyan jelenetekről szólt, amelyeket felvettek, de nem kerültek be a végső vágásba, Mazzello egy igen érdekes titkot árult el az önvezető autókról, amelyeket magában a parkban látunk.

Azok az autók elvileg önvezetőek voltak, nos, a valóságban volt egy fickó a csomagtartóban egy kis TV-képernyővel, tudod, kisebb, mint az iPadem, amin most is ülök, és így görnyedt az oldalán, és onnan irányította az autókat. Szóval emberek vezették őket a csomagtartóban bújkálva. És amikor apám meglátta azt a szárazföldi hidat a forgatáson, ahol mindkét oldalon a halál van, azt mondta, hogy kizárt, hogy ott át fogunk tudni menni így.

De sikerült. És ez csak egy példa a számtalan innovációra, amivel Spielberg és csapata Stan Winston effektmágussal bevetett, hogy a film tökéletesen nézzen ki. Az animatronikus dinoszauruszok és a soha nem látott mennyiségű CGI úttörő kombinációját alkalmazták például, hogy a szörnyek életre keljenek a vásznon. Mivel a film mind a kivitelezésben, mind a kasszáknál olyan sikeres volt, a CGI a következő években a hollywoodi filmek szabványává vált. Jobb híján a filmek túlnyomó többsége manapság a számítógép által generált effektekre támaszkodik, szemben a gyakorlati megvalósítással.

A Jurassic Park filmvarázslatának számos más apró, érdekes eleme is volt. Az egyik ikonikus képi elem a filmben a T-rex kitörési jelenete előtt a víztükör hullámzása. Meglepő módon a víz hullámzását egy gitárhúr okozta, ugyanis valaki az autó alatt pengetett egyet, hogy ez megtörténjen. Mégis úgy érezzük, mintha egy T-rex lábának távoli súlya okozná. Minden apró részlet, ami ennyi év elteltével kiderül erről a filmről, segít rávilágítani, hogy miért valóban ez a valaha készült egyik legnagyobb blockbuster.

(Forrás: /Film)


A figyelmetekbe ajánljuk