A Jóbarátok szereplői
Fotó: IMDb

Kereken 20 éve ért véget a Jóbarátok – 4 érdekesség, amit még a legnagyobb rajongók sem ismernek

Minden idők egyik legsikeresebb tévésorozata, a Jóbarátok 1994 és 2004 között 10 évadon át szórakoztatta a közönséget. Pontosan 20 év telt el azóta, hogy Amerikában bemutatták a széria legutolsó, 234. epizódját – ez pedig jó apropó arra, hogy összeszedjünk 4 olyan érdekességet, amiről eddig csak nagyon kevés Jóbarátok-rajongó hallott.


​1. A sorozat majdnem egy évaddal hamarabb véget ért

Mire a Jóbarátok a végéhez közeledett, Jennifer Aniston (Rachel) vitathatatlanul a teljes szereplőgárda leghíresebb tagjává vált. A sorozat rajongói viszont nem biztos, hogy továbbra is ennyire szerették volna, ha megteszi azt, amire eredetileg készült.

Több forrás is megerősíti, hogy Aniston majdnem lemondta az utolsó évadban való szereplést, így pedig valószínűleg idő előtt vége lett volna a Jóbarátoknak. Egy 2004-es interjúban a színésznő így emlékezett vissza:

Volt néhány problémám. Azt akartam, hogy akkor érjen véget, amikor az emberek még szerettek minket, és amikor még a csúcson voltunk. Abban sem voltam biztos, hogy mennyi van még bennem Rachelből.

Aniston a kétségei ellenére végül mégis megegyezett a készítőkkel, így pedig elkészülhetett a 2004-es utolsó évad.

​2. Bruce Willis egy elvesztett fogadás miatt ingyen játszott a sorozatban

Valószínűleg azt is kevesen tudják, hogy Bruce Willis egyáltalán szerepelt a Jóbarátokban – pedig 2000-ben három epizódban is feltűnt. Ami viszont igazán érdekes ezzel kapcsolatban: mindezt teljesen ingyen tette.

Willis vitába keveredett Matthew Perryvel (Chandler), miközben a Bérgyilkos a szomszédom című filmet forgatták. Perry biztos volt benne, hogy a film a nyitóhétvégén első lesz a sikerlistán, Willis viszont nem értett vele egyet – olyannyira, hogy a Jóbarátokért kapott gázsijában fogadott.

A film persze az első helyen nyitott a kasszáknál, Willis pedig a vendégszereplésért kapott összeget jótékony célokra ajánlotta fel.

3. Szinte minden részt élő közönség előtt forgattak

A sorozat epizódjainak nagy részét egy háromszáz fős élő közönség előtt forgatták – a szereplők pedig kifejezetten örültek ennek.

Ez egyfajta teszt, hogy lássuk, működik-e az anyag, működnek-e a viccek, követhető-e a történet

– nyilatkozta Matt LeBlanc (Joey). Ezzel Perry is egyetértett:

Az energiánk minden alkalommal megemelkedik, amikor közönség előtt játszunk.

Persze érthető okokból a cliffhangereket, vagyis az évadok fináléiban szereplő, megválaszolatlan kérdéseket tartalmazó jeleneteket közönség nélkül forgatták.

Jó példa erre a negyedik évad utolsó része, amikor Ross (David Schwimmer) feleségül készül venni Emilyt (Helen Baxendale), de véletlenül Rachel nevét mondja ki.

Itt nem lehetett közönségünk. A cliffhangereknél nem engedjük be őket, mert nem akarjuk elrontani a meglepetést

– nyilatkozta Aniston a forgatásról.

A J\u00f3bar\u00e1tok f\u0151cime

A Jóbarátok főcime

Fotó: IMDb

​4. A Jóbarátok szereplői voltak az elsők, akik csoportosan tárgyaltak a stúdióval

Az első évadban még minden szereplő 22 ezer dollárt kapott epizódonként, a második szezonban viszont már mindenki különböző összegre szerződött. Azért, hogy ezen változtassanak, 1997-ben mind a hat színész megtagadta a munkát egészen addig, amíg nem kaptak mindannyian egyenlő, részenként 100 ezer dolláros fizetést.

A Mental Floss szerint ez történelmi lépés volt, a Jóbarátok színészei előtt ugyanis még senki nem vállalt ilyen szintű szolidaritást alkotótársaival.

A stratégia meghozta az eredményét: az utolsó évadban már mind a hat állandó szereplő 1 millió dollárt kapott epizódonként.


A figyelmetekbe ajánljuk