Ilyen, amikor a jazz és az animáció találkozik egymással

Vincent de Boer animációs kisfilmjére hangolódva egy jazz kvartett zeneművet improvizált.


Vincent de Boer különleges rövidfilmje készítésekor a Ill Considered nevű jazz kvartettel működött együtt. A kvartettel már 2017 óta tartja a kapcsolatot a hollandiai látványművész, az improvizált dallamokhoz animációt készít nekik, ezen kívül több lemezborítójukat is ő tervezte ─ olvasható a Colossal oldalán.

A munkafolyamatot ezúttal megfordították: de Boer készítette el előbb az animációt és erre kellett a zenészeknek zenét komponálni. Az animációs kisfilm 4056 kézzel készült festményből tevődik össze, ezek sötét, geometriai formákat és ijesztő lényeket jelenítenek meg. A kisfilm a The Stroke (Az ecsetvonás) címet kapta, emlékeztetve a nézőt eredetére. De Boer szerint a látványtervezőknek, festőknek is megvan a saját hangszerük, ami nem más, mint az ecset.

Amikor elkészült a kisfilm, a kvartett már első megtekintéskor olyan művet komponált, ami ráillik. Így két művészeti műfaj találkozása, beszélgetése jött létre a projekt révén. A művet meghallgathatjuk a Bandcampen, a rövidfilmet pedig megtekinthetjük de Boer Vimeo-csatornáján keresztül. Továbbá a művész animációit megcsodálhatjuk az Instagram-fiókját felkeresve. Az ecsetvonás című kisfilm munkafolyamatába az alábbi videóban nyerhetünk betekintést:

A figyelmetekbe ajánljuk