Jason Isaacs
Fotó: Shutterstock

Lucius Malfoyon túl: a születésnapos Jason Isaacs 3+1 legjobb alakítása

A ma 61 éves angol színészt nagyon sokan kizárólag a Harry Potter-filmek Lucius Malfoyaként ismerik. Ez persze nem véletlen, hiszen olyan, mintha a karaktert neki találták volna ki – több évtizedes karrierje során azonban számos hasonlóan emlékezetes szerepet játszott el. Mutatjuk Jason Isaacs 3+1 legerősebb alakítását.


​1. Sólyom végveszélyben (2001)

Nem könnyű kitűnni egy olyan szereplőgárdából, amelyben Ewan McGregor, Josh Hartnett és Eric Bana is szerepel, de Jason Isaacsnak mégis sikerült ellopnia a show-t Ridley Scott filmjében. A megtörtént eseményeken alapuló, Mogadishuban, Szomáliában játszódó háborús alkotásban Isaacs Michael D. Steele századparancsnokot formálta meg a lehető legnagyobb alázattal.

​2. Sztálin halála (2017)

Isaacsnek, ahogy Ridley Scott filmjében, úgy Armando IannucciSztálin halála című történelmi drámájában is egy mellékszerepben sikerült a teljes szereplőgárda talán legkiemelkedőbb alkotását hoznia, pedig többek közt Steve Buscemi és Jeffrey Tambor is része volt a projektnek.

A szovjet katonai vezetőt, Zsukov marsallt erős yorkshire-i akcentussal játszó színész ugyan kevésszer kerül színre, ám akkor hihetetlenül emlékezetes és üdítő, amit csinál.

​3. Mass (2021)

A Screen Rant szerint Isaacs a San Diego-i Filmkritikusok Szövetségének díjátadóján a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat nyerte el Fran KatzMass című filmjében nyújtott alakításáért. Isaacs a magyar mozikat sajnos elkerülő alkotásban egy olyan gyermek gyászoló apját alakítja, aki egy iskolai lövöldözésben halt meg.

Feleségével, Gaillel (Martha Plimpton) együtt beleegyezik egy találkozásba a tettes szüleivel, hogy közösen megpróbáljanak túllépni a történteken. A rendkívüli erős atmoszférájú filmben Isaacs a kritikusok szerint karrierje egyik legjobb alakítását nyújtja.

​+1: A Harry Potter-filmek

A listánk természetesen nem lehet teljes Lucius Malfoy nélkül: Jason Isaacs valaha volt legismertebb munkája kétségkívül a Harry Potter-sorozat egyik legsötétebb karakterének megformálása.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) ősellenségének, Draco Malfoynak (Tom Felton) apjaként Jason Isaacs a sorozat második részében, A Titkok Kamrájában lépett először színre, és onnantól mindegyik filmben tökéletes gúnnyal, megátalkodottsággal, majd meggyötörtséggel alakította a kisiklott életű halálfalót. A karakter örökre a filmtörténet része lesz – ez pedig a jellegzetes szőke paróka mellett leginkább Isaacs játékának köszönhető.

A figyelmetekbe ajánljuk