Csontházak, rituálék és az ördög – 5 ijesztő történelmi tény

Csontházak, rituálék és az ördög – 5 ijesztő történelmi tény

Ahogy azt már megszokhattuk az élet és ezzel együtt a történelem sokszor furcsább és megdöbbentőbb lehet, mint bármilyen fikció. A múlt misztikus történései napjainkig foglalkoztatják az embereket, a kutatók pedig folyamatosan érdekesebbnél érdekesebb információkkal örvendeztetnek minket. Íme néhány ijesztő tény!


1. A kannibalizmus divatos volt, mint a gyógyítás egyik formája

Az emberi húst gyógyszerek és étrend-kiegészítők formájában fogyasztották, néha csokoládéval keverve vagy ital formájában. Ezzel egyidejűleg az európaiak gyarmatosították Amerika és Afrika egyes részeit, és a bennszülötteket meglehetősen képmutató módon vadembereknek tekintették, különösen a kannibalista gyakorlatok és rituálék miatt.

Getty Images / Ron Watts

Ez olyannyira népszerű gyakorlat volt, hogy az egyiptomi múmiákból nem azért van kevés, mert rengeteg test nem bírt ki több ezer évet a szarkofágokban, hanem azért, mert temérdek múmiát használtak fel a 17. századi európaiak kannibalista igényeihez.

2. Görcsök és a sátán

commons.wikimedia.org

A görcsökről és izommerevségről – amelyeken egy test a halál beálltakor áteshet – a középkorban gyakran úgy gondolták, hogy a démonok művei.

A középkori keresztények úgy hitték, hogy a démonok test nélküli szellemek, és gyakran laknak a halottak lelketlen testében, mintegy Isten csodáinak és Jézus feltámadásának elferdítéseként. A megszállottnak hitt testeket, azaz minden olyan testet, amely a halál előtt görcsösen rángatózott, szertartás nélkül kidobták.

3. Csontházak

commons.wikimedia.org

Helytakarékos technikaként az eltemetett testek csontvázmaradványait kiásták és a földalatti kriptákba, úgynevezett osszáriumokba (csontházakba) szállították. Így sokkal több maradványt lehetett tárolni. A Csehországban található Brno Ossuary a második legnagyobb Európában.

A csontokból pedig gyakran készítettek bonyolult lakberendezési tárgyakat, péládul csillárokat.

4. Szati

Wikipedia

Indiában egykor az elhunyt férjek feleségei – állítólag önként – meggyújtották magukat egykori partnerük máglyáján, ezt hívták szatinak.

Ám feltehetőleg sokan nem meggyőződésből hajtották végre mindezt, hanem muszájból. Hiszen ha az özvegy nem vett részt a szati rituálén, akkor valószínűleg a közösség elkerülte és kiközösítette volna. Számos ellentmondásos magyarázat létezik arra, hogy miért tűrték el ezt a gyakorlatot ilyen sokáig – egyesek szerint a katonák feleségeinek becsületét akarták megőrizni, hogy megmeneküljenek a férjüket megölő ellenség általi megerőszakolástól. Történészek azt is állítják, hogy a szomszédok is rendkívül támogatták ezt az eljárást, akik így követelhették a férj vagyonát, mivel a feleség nem örökölhette azt. Illetve megelőző intézkedésként alkalmazták, hogy megakadályozzák, hogy a feleségek megöljék a gazdag férjüket, és örököljék a vagyonát,

5. Könyvek emberből

commons.wikimedia.org

A 17. és 18. században nagy divat volt a könyvek emberi bőrbe kötése, különösen az anatómiai és erotikus könyveké.

Állítólag 47 emberi bőrbe kötött könyv van a világ könyvtáraiban és egyetemein, amelyek közül kilencet megvizsgáltak és megerősítették, hogy valóban emberi eredetű. De Sade márkiJuliette története, avagy a bűn virágzása művének néhány példányát is női mellek cserzett bőrébe kötötték. A mellbe kötött könyvek némelyikén még a mellbimbók is láthatóak.

A kontextus kedvéért: De Sade márki nevéből ered a szadista szó.

A figyelmetekbe ajánljuk