III. Károly
Getty Images

Így fognak kinézni a Károly királyt ábrázoló érmék

Károly király képmását viselő 50 pennys érme heteken belül általános forgalomba kerül.


A BBC News először az 50 penny-s és az 5 fontos emlékérmét láthatta, amelyeken Martin Jennings brit szobrászművész képmása látható a királyról.

Az érmék évszázados hagyományt követnek, az uralkodó most balra néz – az elődjével ellentétes irányba.

A korábbi brit királyokhoz hasonlóan, és a királynőtől eltérően, Károly nem visel koronát az érmén. A király személyesen hagyta jóvá a képmást, és úgy tudják, hogy elégedett a portréval.

Az érméket a The Royal Mint a jövő hét elejétől értékesíti a gyűjtőknek. Az 50 pennys érmét még jóval az év vége előtt forgalomba hozzák, és a bankok, építőipari társaságok és postahivatalok a keresletnek megfelelően osztják majd szét.

Az új 50 penny-sek a néhai királynőt ábrázoló érmék mellett kerülnek forgalomba, így a 27 milliárd fizetőeszközt továbbra is elfogadják majd az üzletekben.

Anne Jessopp, a The Royal Mint vezérigazgatója elmondta, hogy az érmék általában 20 évig vannak a „piacon”, így az Erzsébet királynő és a Károly király érmék még sokáig együtt lesznek forgalomban.

A hivatalos arcképet úgy tervezték, hogy a király közérthető megjelenésű legyen, és ugyanez igaz a feliratra is. A korábbi brit uralkodókat nevük latin változatával jelölték a feliraton. Az új érméken azonban nem Carolus, hanem Charles III szerepel.

A képmást körülvevő teljes felirat a következő: CHARLES III - D - G - REX - F - D - 51 PENCE, ami latinból lerövidítve azt jelenti, hogy III. Károly király, Isten kegyelméből, a hit védelmezője.

Forrás: BBC


A figyelmetekbe ajánljuk