Holdra szállás.

Máshogy zajlott volna a holdra szállás, de Armstrongék meggondolták magukat

Ugyan a holdra szállás a 20. század legikonikusabb mozzanatai közé tartozik, azonban a dolgoknak eredetileg nem így kellett volna alakulniuk.


1969. július 20-a egy rendkívül jelentős dátumként vonult be a világtörténelembe, ugyanis az Apollo-11 legénysége ezen a napon szállt le a Holdon.

Az eredeti tervek szerint azonban az első lépések időpontjában az asztronautáknak épp aludniuk kellett volna – írja az IFL Science.

Ez is érdekelhet: Ezen az egyszavas döntésen múlott az első holdra szállás sikere

A leszállás előtti, illetve közbeni utolsó percek ugyanis rendkívül megterhelően hatottak az űrhajósokra, ugyanis Armstrongnak kézi vezérlést kellett alkalmaznia az Eagle leszállóegységben. Ennek okán pedig Houston úgy döntött, hogy a kiszállás előtt egy rövid pihenőt tartanak, illetve lefuttatnak egy ellenőrzési procedúrát is.

A jelenlegi tervünk az, hogy a legénység tagjai az Eagle-ben egy kis ideig egyenek és pihenjenek, mielőtt elkezdenék az EVA [extravehicular activity] előkészületeket

– mondta az Apollo Control nem sokkal a leszállás után a NASA átiratai szerint.

Az űrhajósok azonban úgy döntöttek, hogy a kötelező ellenőrzési körök után nem várnak tovább, hanem kiszállnak az űrkompból, és megteszik a világtörténelem talán leghíresebb lépéseit.

A figyelmetekbe ajánljuk