Egy hegedű

Nem gyakran fordul elő, hogy egy hegedű egy reneszánsz polihisztort idéz, de az Aguttes nevű francia aukciósház most egy ilyen hangszert kínál eladásra.


Az évszázados vonós hangszert – amely idén júniusban kerül kalapács alá az Aguttes aukciósházban – a hegedűk Leonardo da Vincijének nevezik a benne található aprólékos kézműves munka miatt.

Az olaszországi Cremonából származó, 1736 körül készült juharfa hátlapú hegedűt a nagyra becsült olasz lantművész, Giuseppe Guarneri készítette karrierje csúcsán. Nem mellesleg a hangszer az elmúlt 20 évben a francia virtuóz Régis Pasquier kezében volt, és a világ legbecsesebb koncerttermeiben kísérte a művészt.

Sok remek hegedű létezik, de ez olyan, mintha egy Rembrandt-, egy Goya- vagy akár egy Leonardo da Vinci-festményt adnánk el

– mondta Sophie Perrine az Aguttes-tól a Reutersnek.

Guarnerit valóban minden idők legnagyobb hegedűkészítőjének tartják Antonio Stradivari mellett. Alkotásai a legmagasabb színvonalon készültek, és ma a klasszikus zene világában a minőség és a hosszú élettartam szinonimái.

Hihetetlenül ritkák is: Guarneri mindössze 150 hegedűt készített életében, ami különösen áhítottá teszi őket mind a zenészek, mind a gyűjtők körében. Az Aguttes szerint több mint egy évtizede nem jelent meg Guarneri-hegedű egyetlen árverésen sem.

Pasquier két évtizeddel ezelőtt vette meg ezt a különleges ritkaságot. Az aukciósház szerint a hegedűművész már a megvásárlását követő napon fellépett vele, anélkül, hogy gyakorolt volna. Azóta a New York-i Carnegie Hallban és a párizsi Opera Garnier-ben játszott rajta.

Ahogy az várható volt, a 18. századi hangszer nem lesz olcsó. A hegedű – amelyet június 3-án árvereznek el Párizs mellett – becsült alapára 4,2-4,8 millió dollár (1,5-1,7 milliárd forint) között mozog, de Perrine szerint azonban akár 10,6 millió dollárért (3,8 milliárd forint) is elkelhet.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk