Egy hegedű

Illusztráció.

Milliárdokért kelhet a világ egyik legkülönlegesebb hegedűje

Nem gyakran fordul elő, hogy egy hegedű egy reneszánsz polihisztort idéz, de az Aguttes nevű francia aukciósház most egy ilyen hangszert kínál eladásra.


Az évszázados vonós hangszert – amely idén júniusban kerül kalapács alá az Aguttes aukciósházban – a hegedűk Leonardo da Vincijének nevezik a benne található aprólékos kézműves munka miatt.

Az olaszországi Cremonából származó, 1736 körül készült juharfa hátlapú hegedűt a nagyra becsült olasz lantművész, Giuseppe Guarneri készítette karrierje csúcsán. Nem mellesleg a hangszer az elmúlt 20 évben a francia virtuóz Régis Pasquier kezében volt, és a világ legbecsesebb koncerttermeiben kísérte a művészt.

Sok remek hegedű létezik, de ez olyan, mintha egy Rembrandt-, egy Goya- vagy akár egy Leonardo da Vinci-festményt adnánk el

– mondta Sophie Perrine az Aguttes-tól a Reutersnek.

Guarnerit valóban minden idők legnagyobb hegedűkészítőjének tartják Antonio Stradivari mellett. Alkotásai a legmagasabb színvonalon készültek, és ma a klasszikus zene világában a minőség és a hosszú élettartam szinonimái.

Hihetetlenül ritkák is: Guarneri mindössze 150 hegedűt készített életében, ami különösen áhítottá teszi őket mind a zenészek, mind a gyűjtők körében. Az Aguttes szerint több mint egy évtizede nem jelent meg Guarneri-hegedű egyetlen árverésen sem.

Pasquier két évtizeddel ezelőtt vette meg ezt a különleges ritkaságot. Az aukciósház szerint a hegedűművész már a megvásárlását követő napon fellépett vele, anélkül, hogy gyakorolt volna. Azóta a New York-i Carnegie Hallban és a párizsi Opera Garnier-ben játszott rajta.

Ahogy az várható volt, a 18. századi hangszer nem lesz olcsó. A hegedű – amelyet június 3-án árvereznek el Párizs mellett – becsült alapára 4,2-4,8 millió dollár (1,5-1,7 milliárd forint) között mozog, de Perrine szerint azonban akár 10,6 millió dollárért (3,8 milliárd forint) is elkelhet.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk