harry potter-könyv
„Kivételes állapotban" bukkant fel egy észak-yorkshire-i árverésen JK Rowling klasszikusa, a Harry Potter és a bölcsek köve.

A BBC beszámolójából kiderül, hogy a könyv annak az 500 példánynak az egyike , amely az 1997-es legelső kiadásból származik, amelyet mindössze 500 példányban nyomtatták ki kemény fedéllel – ezt akkoriban egy nottinghami könyvesboltban adták el.

Ahogy az lenni szokott, a könyvet jóval magasabb összegért adták el, mint a becsült értéke volt: az észak-yorkshire-i Tennants aukciósház az árverés előtt 20-30 ezer fontra értékelte a leütési árát. Ezzel szemben valaki 80 000 fontot, azaz több mint 33 millió forintot fizetett érte.

Az eladási ár az egyik legmagasabb, amit valaha is fizettek egy JK Rowling-könyvért.

TENNANTS

Mindezt azzal is indokolható, hogy az aukciósház szerint az első kiadásból 300 kötetet könyvtáraknak küldtek ki, amiért számos könyv erősen károsodott vagy elkallódott – a mostani azonban hibátlan állapotban volt.

Tavaly is beszámoltunk egy hasonló árverésről, akkor az eladó a megjelenés után 8 hónappal vásárolta a kötetet, hogy a gyerekeit angolul taníthassa, most pedig már a lánya tanulmányait finanszírozza az összegből.

A rekordot pedig egy 125 ezer fontos kötet tartja, amely szintén az első kiadás és az írónő aláírása szerepel rajta.


A figyelmetekbe ajánljuk