Robbie Coltrane a Harry Potter és az azkabani fogoly egyik jelenetében
Fotó: fProfimedia

A Harry Potter-filmek Hagridje olyat tett a forgatások alatt, amit még soha

A filmművészetben a szereposztások nagy része tipizálást jelent, azaz gyakran egy-egy színész nem a képességei, hanem a kinézete és az általános hangulata miatt kap meg egy szerepet.


Sokszor előfordul, hogy egy rendező máris kiválaszt egy színészt egy szerepre, miután tartott vele egy általános megbeszélést, vagy csak látta, hogy besétál egy meghallgatásra.

Ez is érdekelhet: Érdekességek a 20 éves Harry Potter és a bölcsek kövéről

Persze a színész számára ez kétélű kard. Kétségtelenül szükségük van a munkára, ugyanakkor azt is szeretnék, ha a munkájukban kiteljesedhetnének, és nem éreznék úgy, hogy ugyanazt csinálják újra és újra. Ilyen színész volt a néhai Robbie Coltrane, aki a színpadon és a Comic Strip Presents című alternatív vígjátéksorozatban is bizonyította sokoldalúságát. Ez a sokoldalúság további filmes és televíziós szerepekhez vezetett, és Coltrane gyakran a rosszfiú karaktereket kapta meg.

Hagrid karakterének megformálása első pillantásra természetes párosításnak tűnt, tekintve Coltrane impozáns alkatát. A szereppel azonban a színésznek olyan élményben lehetett része, amiben korábban soha: egy kimondottan „jó" embert alakíthatott.

Ha tovább olvasnál: 20 éves az első Harry Potter-film – a színészek akkor és most

Harry Potter - Best of Hagrid

Nyolc film, egy vidámparki utazás és tíz év − a legtöbb színészt megviselte volna, de úgy tűnik, Coltrane különösen élvezte Hagrid szerepét a Harry Potter-franchise-ban. Egy 2011-es sajtótájékoztatón az IndieLondonnak adott válaszában el is magyarázta, miért:

Hagridban az a nagyszerű, hogy alapvetően jó ember. Játszottam már gengsztereket és prostituáltakat, transzvesztitákat, gyilkosokat, mindent, amit csak el tudsz képzelni, de ez volt az első alkalom, hogy olyan embert játszottam, aki alapvetően jó.

Az egyik ok, amiért Coltrane ennyire beleszeretett Hagridba, kétségtelenül a Harry Potter-filmek popkultúrára gyakorolt hatalmas hatása és tartós fennmaradása miatt van, Hagrid pedig a sorozat egyik legkedveltebb karaktere. Ahogy Coltrane az HBO Max Harry Potter-különkiadásában mondta:

A filmek öröksége az, hogy a gyermekeim generációja megmutatja majd őket a gyermekeinek. Könnyen lehet, hogy 50 év múlva is megnézik majd, amikor én már nem leszek itt. De Hagrid igen.

A kulcsszó Coltrane Hagrid leírásában az „alapvetően", mivel kissé téves az az állítás, hogy a színész soha nem játszott „jó" karaktert pályafutása során. Bár a karakter nem feltétlenül nevezhető „alapvetően jónak", Coltrane korábban egy másik, aranyszívű, féktelen embert alakított, aki előszeretettel fogyasztott alkoholt. 1989-ben John Falstaff szerepébe bújt Kenneth BranaghV. Henrik című Shakespeare-adaptációjában.

Forrás. Slashfilm


A figyelmetekbe ajánljuk