Meghan Markle és Harry herceg.
Getty Images

A biztonsági szakértő szerint ezért jelenthet veszélyt Harryék dokumentumfilmje a királyi családra

Harry herceg és Meghan Markle a múlt héten nagy várakozás után közzétették a Harry & Meghan című Netflixes dokumentumfilm-sorozat első részeit.


Bár ezen a héten még három további epizódot tesznek közzé a streaming-szolgáltatáson, a dokusorozat máris nagy vitát váltott ki.

Néhány néző dicsérte Meghant és Harryt, amiért megnyíltak, és ritka betekintést engedtek a kapcsolatukba, az első randevútól kezdve a négytagú család életéig.

Ezt azonban a királyi család és a védelmük miatti félelem is beárnyékolja.

A royal family korábbi biztonsági főnöke, Dai Davies – aki a családot, köztük a néhai II. Erzsébet királynőt is őrizte, mielőtt idén szeptemberben elhunyt – a dokumentumfilm után érdekes nyilatkozatot tett a The Telegraphnak.

Ez is érdekelhet: Harry és Meghan nem kíváncsi Károly koronázására?

A szakértő attól tart, hogy a dokumentumfilm „hiteles fenyegetést" jelenthet a királyi családra nézve, mivel még inkább ráirányítja a szélsőséges – esetlegesen erőszakos – gyűlölködők figyelmét Károlyékra és Vilmosékra.

A Metropolitan Police egykori osztályvezetője szerint „nagyobb veszélyt jelentenek a fixa ideájú egyének, mint a terroristák".

Az elmúlt hetekben III. Károly király olyan királyi rendezvényeken vett részt, ahol a közönség tagjai tojásokkal dobálták meg. Dai úgy véli, hogy ezek az akciók folytatódhatnak, és potenciális áldozat lehet a walesi herceg és hercegné is.

Károlyt már kétszer dobálták meg tojással. Az első alkalommal meglepett a reakció lassúsága. Szerintem reális lehetőség, hogy ilyen incidensekkel szembesülnek, különösen, mivel a király és a királyné, valamint a walesi herceg és hercegné olyan szoros kapcsolatban van a nyilvánossággal

– mondta Dai.

Dai megjegyzése nem sokkal azután hangzott el, hogy megjelent Harry és Meghan hatrészes sorozatának első 3 epizódja, amelyben arról beszéltek, milyen biztonsági problémákkal szembesültek ők maguk is a kapcsolatuk kezdeti időszakában, egészen addig a döntésükig, hogy 2020-ban visszavonulnak a királyi feladatoktól.

Az első részben a pár részletezte, hogy úgy érezték, nem védték meg őket eléggé – erről a kérdésről korábban az Oprah Winfrey-nek adott, interjúban is beszéltek –, és részletezték a bántalmazásokat és zaklatásokat, amelyekkel a hercegné az elmúlt öt évben szembesült, a herceg pedig azt állította, hogy a királyi család nem volt hajlandó megvédeni mostani feleségét a kapcsolatuk korai szakaszában.

Amellett, hogy Markle azt állítja, hogy a saját szomszédai kamerákat állítottak fel, hogy megpróbáljanak felvételeket készíteni róla a torontói otthonában, Harry szerint a palota tanácsai – különösen a sajtóban megjelenő rasszista szalagcímekkel és a lesifotós zaklatással kapcsolatban – a következők voltak: „Ne mondj semmit".

Harry így fogalmazott a családtagok reakciói kapcsán:

A királyi család néhány tagja így szólt: >> Szóval, ez majdnem olyan, mint egy beavatási rítus: Az én feleségemnek is át kellett esnie ezen, miért kellene a barátnőddel másképp bánni? Miért kellene különleges bánásmódot kapnia? Miért kellene őt megvédeni? <<

A Harry & Meghan utolsó három epizódja december 15-én kerül fel a Netflixre.

Forrás: Marie Claire UK


A figyelmetekbe ajánljuk