Meghan Markle és Harry herceg
Fotó: Chris Jackson - Pool/Getty Images

Nagy csapás érte Harryt: megváltoztatták a titulusát

Egyik napról a másikra átírták Harry címét a királyi honlapon.


A herceg neve mellől eltávolították az „ő királyi felsége" címet. Nemrég az Express még arról számolt be, hogy a sussexi hercegre még mindig a HRH címével hivatkoznak a királyi család honlapján található életrajzában. Úgy tűnik azonban, hogy azóta frissítették az életrajzot, és eltávolították a két utalást Harry korábbi címére – írja az Independent.

Az utalások, amelyek Harry 2016-os, a HIV/AIDS elleni figyelemfelkeltő munkájához kapcsolódtak, azóta frissültek, és Harryre a „herceg" vagy „Sussex hercege" néven hivatkoznak. Harry herceg 2018-ban, ő és Meghan Markle esküvőjét követően kapta meg a hercegi címet.

Ez is érdekelhet: Harry nagyon gyorsan akarta elvenni Meghant

A honlapot szintén módosították III. Károly király és Kamilla királyné címét. Ezt megelőzően a párra Wales hercegeként és Cornwall hercegnéjeként hivatkoztak, azokkal címekkel, amelyeket II. Erzsébet királynő halála előtt viseltek. Hasonlóképpen, a Vilmos hercegre és Katalinra Cambridge hercegeként és hercegnéjeként történő hivatkozásokat is frissítették, hogy tükrözzék a pár jelenlegi címét, mint walesi herceg és walesi hercegné.

Az Expressnek adott nyilatkozatában a palota azt mondta:

A királyi család honlapja több mint ötezer oldalnyi információt tartalmaz a királyi család életéről és munkájáról. Őfelsége, II. Erzsébet királynő halála után a tartalmat folyamatosan frissítik. Egyes tartalmak elavultak lehetnek, amíg ez a folyamat be nem fejeződik.

A királyi család honlapja akkor is frissült, amikor Harry és Meghan bejelentették, hogy 2020 januárjában vissza kívánnak vonulni a vezető királyi családtagok szerepéből. Nem sokkal a döntésük után a Buckingham-palota bejelentette, hogy a Sussexek nem fogják tovább használni a HRH címüket.

A hivatalos közlemény, amelyet a palota 2020. január 18-án adott ki, így szólt:

A Sussexek nem fogják használni a HRH címüket, mivel már nem a királyi család dolgozó tagjai.

Ha tovább olvasnál: Így változnak a királyi tagok titulusai Erzsébet halála után

Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151, Meghan \u00e9s Harry

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

2022 szeptemberében a sussexi herceg és hercegné profiljait a királyi család honlapjának aljára helyezték át. Amikor a pár bejelentette döntését, Sussex hercege kifejezte, hogy szeretné, ha „csak Harrynek" hívnák.

Bár Harry már nem használja a HRH címet, megtartotta helyét a trónutódlási sorban ötödikként. Harry jelenleg testvére, Vilmos herceg és a walesi hercegi pár három gyermeke, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg mögött foglal helyet. Harry mögött a trónöröklési sorban az ő és Meghan gyermekei állnak: Archie herceg és Lilibet hercegnő.

Bár a pár úgy döntött, hogy távolabb lép a királyi élettől, és Kaliforniába költözik, két gyermekük címe megváltozott, amint Károly király trónra lépett. Korábban a királyi honlapon a látogatók Master Archie Mountbatten-Windsor és Miss Lilibet Mountbatten-Windsor neveket láthattak. A hivatkozásokat márciusban frissítették, hogy tükrözzék a hercegi és hercegnői címüket.

A címek átadása egy olyan precedens miatt késett, amelyet V. György király teremtett meg, és amely szerin a hercegi és hercegnői címeket csak az uralkodó férfi unokái kaphatták meg. Mivel ők ketten Erzsébet királynő uralkodása alatt születtek, nem kapták meg a címeket, csak amikor Károly király trónra lépett, és a jelenlegi uralkodó unokái lettek.

A figyelmetekbe ajánljuk