gólya egy fészekben

Újra fészkében fotózták le Kikeletet, a legrégebb óta hazánkban telelő gólyát

17 éve fennálló szokásához híven ismét felbukkant a Hortobágyon Kikelet.


A gólya az elmúlt évekhez hasonlóan január közepén érkezett meg hazánkba. A következő hetekben a fészkét rendezgeti majd, közben pedig arra vár, hogy párja is megérkezzen.

Ezt is olvasd el! Honnan tudják a vándormadarak, hogy Afrikába mennek?

2023-ban többen megijedtek, amikor a madár még februárban sem volt sehol. Kikelet rajongói végül csak március 24-én tudtak megnyugodni, amikor is a gólya végül a semmiből felbukkant. Idén azonban pontosan, már január 24-én megérkezett hortobágyi lakhelyére.

Tegnap kaptam a jó hírt Molnár Máriától (aki évek óta figyelemmel kíséri Kikelet mozgását – a szerk.), hogy szokásához híven, január végén ismét megjelent a fészke közelében Kikelet. Mária a faluban vette észre a HX 803 gyűrűszámú madarat. Tavaly már aggódtunk érte, mert márciusig nem jelentkezett, de idén szerencsére hamarabb előkerült

idézi Pozsikné Forgó Olga a Telelő gólyák – Gólyatelelés nevű Facebook-oldalon olvasható, január 27-ei beszámolóját a Drive magazin.

Kikelet életkorát a madártani szakemberek sem tudják pontosan megmondani. Annyi biztos, hogy 2007-ben lehetett hallani róla először, amikor súlyos sérüléseket szenvedett egy áramvezeték miatt. A madarat akkor Szigetmonostorról Csomádra vitték gyógyítás céljából, majd a Górés-tanyára szállították vissza.

Ez is érdekelhet: Ez a különleges madár már azelőtt tanítani kezdi fiókáit, mielőtt azok kikelnének

Első fészkét 2014-ben rakta, így becslések szerint a fiókák születésekor legalább hét évesnek kellett lennie.

Balesete óta Kikelet rendszeresen visszarepül Balmazújvárosba, Kónya és Hortobágy környékére. Az utóbbi években azonban kifejezetten Hortobágyon szeret költeni párjával.

A figyelmetekbe ajánljuk