Gímszarvas bika.

Gyönyörű agancsot hullajtott a Körös-Maros Nemzeti Park gímszarvasa – képek!

A gímszarvasbikák évről-évre elhullajtják agancsukat, majd újat növesztenek – a folyamatot idén is nyomon követhetik a természetbarátok.


Az 1997-ben alapított Körös-Maros Nemzeti Park hazánk negyedik legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Számos ritka állat- és növényfajnak ad otthont, így például az erdélyi héricsnek, a réti fülesbagolynak vagy a bókoló zsályának. A régió komoly gímszarvas-populációval is büszkélkedhet – a pompás állatot pedig a nemzeti park legnagyobb bemutatóhelyén, a Szarvason található Körösvölgyi Állatparkban is megcsodálhatják a természetbarátok.

Ez is érdekelhet: Egyre csak terjed a zombivírus a szarvasok között

Az állatpark legrégibb lakói közé tartozik Bátor, a gímszarvasbika. Bátor a maga tíz évével immáron középkorú szarvasnak számít, amit egyre tekintélyesebb méretű agancsa is mutat.

A gímszarvasok ugyanis minden év elején elhullajtják „koronájukat”, hogy aztán a következő évben még nagyobbat növesszenek.

Szarvasagancs.

Bátor és az ő elhullajtott agancsa.

Bencsik Antal Zsolt

Bátor idén február 18-án – a tavalyi időponthoz képest három nappal korábban – szabadult meg agancsától. Az eseményről a nemzeti park honlapja adott hírt. Az állatpark munkatársai Bátor kifutójában bukkantak rá a gyönyörű agancs jobb és bal szárára, melyeket rögtön meg is mértek. A jobb szár 106, a bal pedig 108 centiméter hosszú, együttes tömegük pedig 7 kg volt.

A gímszarvas agancsszárai az úgynevezett rózsákon keresztül kapcsolódnak a koponyához. Bátor esetében a rózsák kerülete is tekintélyesnek mondható: 28, illetve 30,5 centiméteresek.

G\u00edmszarvas bika.

Máris növekedésnek indult az új agancs.

Bencsik Antal Zsolt

Bátor a régi agancs elhullajtása után azonnal újat kezdett növeszteni, mely a nyár derekára fejlődik ki teljesen. A növekvő csontréteget a köztes időben egy puha, erekkel sűrűn átszőtt finom bőrréteg, az úgynevezett barka védi.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Hihetetlenül ritka állatot sikerült levideóznia egy házaspárnak

Az új agancs az első hetekben rohamos tempóban fejlődik, naponta akár egy teljes centimétert is nőhet.

Érdemes lehet akár többször is meglátogatni Bátort ebben az időszakban, hiszen napról napra más képet mutat majd – a Körös-Maros Nemzeti Park minden érdeklődőt szeretettel vár.

A figyelmetekbe ajánljuk