gímszarvas
Shutterstock

Kezdődik a szarvasbőgés: 4 gyönyörű helyszín, ahol érdemes fülelni

Ősszel egy jól ismert hang tér vissza a magyar erdőkbe: megkezdődik a szarvasbőgés, amely általában egész szeptemberben kitart. A jelenség a nyugat-magyarországi erdőkben kezdődik hamarabb, majd tolódik át kelet felé. De merre hallgatózzunk?

A gímszarvasok párzási időszakánál az utánozhatatlan hangot a szarvasbikák adják, akik a szarvasteheneket terelik, nem mellesleg jelzik a bikatársaknak, hogy ki az úr a háznál. Klasszikus versengés alakul ki ilyenkor, a szarvasbikák igyekeznek egymást túlharsogni, hogy bebizonyítsák, ők az erősebbek.

A hangzás felismerhető, az októbertől kezdődő dámszarvasok párzásának hangja eltérő, amit egyébként barcogásnak neveznek.

De hol érdemes fülelni?

Shutterstock

Somló hegy 

A Somló hegy és környéke hemzseg az élettől: érdemes ősszel belehallgatni az éjszakai életbe, különösen a gímszarvasok násztáncába. A hegy minden oldalán jól hallható, és egészen hajnalig kitart a szarvasbőgés.

Börzsöny 

A Börzsöny erdei is szarvasbőgéstől lesz hangos szeptemberben. Egy hétvégi kiránduláson ne hagyjuk ki az éjszakai hallgatózást, Ipolytölgyestől Királyrétig zeng majd a jellegzetes hang. Ha egy eldugott vendégházat is választunk magunknak, az élmény garantált.

Bükk-vidék

Természetesen a Bükk sem maradhat ki a szarvasbőgésből. A népszerű (és gyönyörű) Szalajka-völgybe érdemes a hónapban ellátogatni, hiszen estére a páratlan természeti szépségét kiegészíti majd az éjszakai erdei nyüzsgés.

Vértes

A Vértes környéke szintén hangos lesz a gímszarvasok szerelmeskedésétől. Egy kéktúrát is érdemes ilyenkor beiktatni, de az útvonalról ne térjünk le, ne zavarjuk meg az erdei életet.


A figyelmetekbe ajánljuk