Nemrég kezdődött, de már eldőlni látszik a Forma 1-es szezon
Unsplash

Nemrég kezdődött, de már eldőlni látszik a Forma 1-es szezon

A márciusban kezdődő 2022-es Forma 1-es szezon még féltávnál sem jár, viszont sem a világbajnoki címvédő Max Verstappen, sem pedig csapata a Red Bull Racing nem talál új kihívóra.



A 2022-es Forma 1-es idény lényegesen átformálta a sportot. Az új változásokkal, valamint az új autókkal együteműleg létrejött egy új erősorrend is. Az előző évek sikercsapata, a Mercedes AMG látványosan szenved, amíg az előző évek egyik gyengélkedő csapata a Ferrari lépett elő, mint a világbajnoki cím egyik legnagyobb esélyese. A Red Bull Racing pedig pontosan ott kezdte a szezont, ahol az előzőt abbahagyta. Változtatások ide, vagy oda, Max Verstappen és a Red Bull Racing az idei év sikercsapata.

Az új szezon igaz fordulatokkal teli világbajnokságnak indult, viszont a Ferrari megbízhatatlansága, valamint a Mercedes további gyengélkedése miatt Verstappen valószínűsíthetőleg már a szezon vége előtt begyűjtheti a második világbajnoki címét. Carlos Sainz és Charles Leclerc egyelőre nem tud a Red Bullnál jobb versenytempót menni, vagy ha épp igen, akkor technikai okok, illetve büntetések miatt ragad be a Ferrari egy-egy versenyen.

Egyedül talán még a csapattársa, Sergio Perez lephetné meg Verstappent, viszont a Red Bull csapaton belüli rangsora miatt vélhetően már a szezon elején eldőlt, hogy melyik pilóta a csapat első számú versenyzője. Jól mutatja ezt például a néhány héttel ezelőtti barcelonai spanyol nagydíj, ahol Perez versenymérnöke arra kérte a pilótát, hogy verseny nélkül engedje el Verstappent.

Az esélyek is egészen egyhangúak Max Verstappen VB címe mellett. A Magyarországon elérhető online sportfogadó oldalak közül a Bet365 például egyértelműen Max Verstappent jósolja az egyéni világbajnoknak. A csapatok közül pedig jóformán verseny nélkül favorizálja a konstrüktőri világbajnoknak a Red Bull Racing csapatát.

Habár az új szabályozásoknak köszönhetően a versenyek és a pontok alakulása mind a Red Bull malmára hajtják a vizet, azért a versenyek továbbra is izgalmasabbak és látványosak. Igaz a Red Bull eddig összesen 6 versenyt nyert meg zsinórban, de Verstappennek jóformán mindig más kihívója akadt a nagydíjakon.

Amíg a legutóbbi versenyen Kanadában Carlos Sainz mindössze fél másodperccel Verstappen mögött ért célba, addig azt megelőző hétvégén Bakuban Sergio Perez, előtte pedig Charles Leclerc próbálta legyőzni a 2021-es világbajnok versenyzőt.

Érdekes lesz figyelemmel követni a szezont, ami 9 versenyt tudhat már maga mögött a 22 versenyes idényben. A Red Bull verseny tempója eddig elég erős, viszont, ha a Ferrari megoldja az autóval fennálló kiszámíthatatlanságot, valamint a Mercedes is tud javítani a csapatot hátráltató “pattogáson”, akkor egészen izgalmas versenyek várhatóak a szezon második felében is, ahol egyszerre több versenyző és csapat próbálhatja majd maga mögé szorítani a minden fronton VB címre törő Red Bullt.

Addig viszont Max Verstappen egészen könnyedén építgetheti saját, valamint a csapata VB előnyét.

A figyelmetekbe ajánljuk