foci vb zidane
Shutterstock

Az ellopott trófea és a leghíresebb fejes – a foci vb-k legabszurdabb jelenetei

A labdarúgó-világbajnokságok történetében először rendeznek télen tornát. A téli vb a focirajongóknak egészen biztosan furcsa élmény lesz, mégsem ez az egyetlen olyan történés az elmúlt évtizedekben, amire a szurkolók felhúzhatták a szemöldöküket. A katari vb-re hangolódva pár részes cikksorozattal készültünk a világbajnokságok legfurcsább pillanatairól – nem csak szurkolóknak.

Hová lett a kupa? 

A serleget 1966. március 20-án lopták el, március 27-én megtalálták, majd március 28-án a sajtónak is bemutatták

Getty Images

Elég nagy pánik volt 1966-ban, pár hónappal az angliai világbajnokság előtt, ugyanis valakinek sikerült ellopnia a Jules Rimet-kupát (a ma ismert vb-trófea csak 1974-től van). A serleg végül meglett: egy járókelő kutyája, Pickles, találta meg egy újságba becsomagolva a délkelet-londoni Beulah Hill negyedben. A kutya ezután igazi világsztár lett, több filmben és sorozatban is szerepelt az eset után.

A Jules Rimet-kupa a világbajnokság kezdete előtt érkezett Angliába, és Londonban állították ki, de a biztonságra nem nagyon ügyeltek az illetékesek: a tettesnek egy ajtózárat és egy vitrint kellett csupán feltörnie ahhoz, hogy ellopja a kabátja alatt a serleget.

Az eset után a Scotland Yard hiába indította el a történelme egyik legnagyobb keresőakcióját, a tettest nem találták meg – szerencsére Pickles végül aztán kiszimatolta.

Érdekesség, hogy a Mirror egyik újságírója, Tom Pettiforállítása szerint – tíz hónapos nyomozómunka után 2018-ban megoldotta a rejtélyt: szerinte egy bizonyos Sidney Cugullere volt a tettes, aki szűk családi körben bevallotta, hogy ő emelte először magasba a serleget. Az újságíró szerint Cugullere váltságdíjat akart kérni érte, de végül kockázatosnak tartotta, ezért lepasszolta a családnak, akik becsomagolva kirakták a Beulah Hill negyedben.

Ha lemaradtál volna: Piázó kapus és mezítlábú indiaiak – a foci vb-k legabszurdabb jelenetei

Kézzel-lábbal?

Vivan Richards krikettben verhetetlen volt, hogy tudott-e futballozni, kérdéses

Getty Images

A világ egyik legjobb krikettjátékosa, a Antigua és Barbudán született Sir Vivan Richards – aki 1974 és 1991 között a nyugat-indiai krikettcsapatot képviselte – volt az egyetlen, aki egyszerre játszott labdarúgó- és krikett világbajnokságon, még ha utóbbi selejtező is volt.

Érdemes megemlíteni, hogy valóban több forrás említi, hogy Richards részt vett több világbajnoki selejtezőn Antigua színeiben 1974-ben, de biztos adatot nem találtunk az állításokra.

Nem Puskás volt az első 

Getty Images

Ha sportágak között nem is, országok között volt átjárás: Luis Monti volt az első játékos, aki két különböző országot képviselt a világbajnokságok történetében – 1930-ban Argentínát, majd 1934-ben Olaszországot. Montit még öt másik játékos követte később, köztük Puskás Ferenc is:

  • Robert Prosinecki (Jugoszlávia 1990, Horvátország 1998)
  • Robert Jarni (Jugoszlávia 1990, Horvátország 1998)
  • José Santamaria (Uruguay 1954 és Spanyolország 1962)
  • Puskás Ferenc (Magyarország 1954 és Spanyolország 1962)
  • José Altafini (Brazília 1958, Olaszország 1962)

A legforróbb fejűek 

Az uruguayi Jose Batista kicsit túlpörögte az 1986-os Skócia elleni meccset: brutális belépőjével sikerült összehoznia a világbajnokságok történetének leggyorsabb kiállítását, 56 másodperc után mehetett zuhanyozni.

Mások nem gyorsan, inkább szorgosan gyűjtögették a lapokat: a legtöbb lapot (sárga és piros összesen) kapott játékosok a világbajnokságokon a francia és brazil legenda, Zinedine Zidane és Cafu, mindkettejüknek 6-6 figyelmeztetése volt a karrierjük során. Érdekesség, hogy Zidane-nak ebből 2 piros volt, míg Cafunak mind a 6 sárga.

Olvasd el ezt is! Amikor 2 sárga lap után sem jött a piros – a foci vb-k legabszurdabb jelenetei

Legendás fejes – kicsit másképp 

Getty Images

Ha már Zidane. Nincs ember, aki ne ismerné a jelenetet.

A 2006-os németországi világbajnokságon a döntőt Olaszország és Franciaország játszotta. A francia csapat gólszerzője Zidane volt, míg az olaszé Marco Materazzi. A rendes játékidőben nem született több gól, hosszabbítás következett. A két játékos egész meccsen oda-vissza feleselt egymásnak, majd a 110. percben egy újabb szóváltás után Zidane mellkason fejelte Materazzit. A fejesért természetesen piros járt, a franciák végül tizenegyesekkel veszítették el a világbajnokságot, Zidane pedig az utolsó válogatott meccsén álltatta ki magát.

Materazzi később bevallotta, hogy a nővérére tett megjegyzéseket, ami miatt a francia legenda agya elgurult. Talán a világbajnokságok legemlékezetesebb (még ha negatív értelemben is) jelenetéről van szó.


A figyelmetekbe ajánljuk