maradona vb
Getty Images

Amikor 2 sárga lap után sem jött a piros  – a foci vb-k legabszurdabb jelenetei

A labdarúgó-világbajnokságok történetében először rendeznek télen tornát. A téli vb a focirajongóknak egészen biztosan furcsa élmény lesz, mégsem ez az egyetlen olyan történés az elmúlt évtizedekben, amire a szurkolók felhúzhatták a szemöldöküket. A katari vb-re hangolódva pár részes cikksorozattal készültünk a világbajnokságok legfurcsább pillanatairól – nem csak szurkolóknak. Itt van a második gyűjtés!


Minden másodperc számít

Nem lebecsülve Trobbiani érdemeit, de Diego Maradona valamennyivel többet tett az Argentinok világbajnoki címéért

Getty Images

A pályán töltött percek számát tekintve két játékosnak van a legrövidebb FIFA-világbajnoki karrierje. Khemais Labidi 1978-ban két percig képviselte Tunéziát Mexikó ellen, míg a korábbi argentin középpályás, Marcelo Trobbiani segített hazájának abban, hogy az 1986-os döntőben 3-2-re legyőzze Nyugat-Németországot: első és egyetlen fellépésén két perccel a meccs vége előtt lépett pályára.

Csak a hazai

Beckenbauer később edzőként is behúzta a világbajnokságot

Getty Images

Talán az egyik legmegdöbbentőbb statisztika: egy nemzet se nyert még külföldi edzővel FIFA-világbajnokságot. Minden nyertes csapat edzője megegyező nemzetiségű is volt. Érdekesség még, hogy a francia Didier Deschamps, a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer játékosként és vezetőedzőként nyert világbajnokságot.

A vb-trófea és a világháború

Volt már máskor is veszélyben a világbajnoki trófea: a második világháború alatt félő volt, hogy a nácik elkobozzák, ezért a FIFA akkori olasz alelnöke, Otorino Barassi kivette a trófeát egy bank páncélterméből, amelyben őrizte, és egy cipősdobozba tette az ágya alá, hogy megvédje a náciktól.

Bírói szeszély

A bíró élet sem egyszerű: 2006-ban Graham Poll angol játékvezető háromszor adott sárgát a horvát Josip Simunicnak, mielőtt megkapta volna a piros lapját. Értelemszerűen a második lap után kellett volna kiállítani, de Poll jól láthatóan összezavarodott a parázs meccsen.

De nem ő volt az egyetlen, aki feltűnően szétszórt volt egy vb-meccsen.

Az megszokott, hogy a játékvezetők hosszabbítanak az első és második félidő végén. Így tett Michel Vautrot is az 1990-es Olaszország-Argentína elődöntő első félidejében. Azonban egészen 8 percig nem fújt a sípjába; mint később kiderült, Vautrot „megfeledkezett az időről".

Sör nélkül nem is foci a foci

Getty Images

Ugyan sokáig arról volt szó, hogy a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon nem engedélyezik majd a szeszes italok, a hírek szerint mégis fellélegezhetnek a szurkolók: a szervezők megerősítették, hogy stadionokban a kijelölt területeken árusítható majd alkohol, illetve a hivatalos szurkolói zónákban is be lehet kapni pár sört a meccsek alatt.

Persze arra kicsi az esély, hogy annyi sör fogyjon, mint a 2010-es dél-afrikai világbajnokság alatt, ahol több mint 750 ezer liter sört adtak el a stadionokban, ami 3 170 064 korsó sörnek felel meg.


A figyelmetekbe ajánljuk