látkép, New York, város, felhőkarcoló, víz
Fotó: Unsplash

Mindig New-Yorkba vágytál? Ez az 5 film odarepít

Nyüzsgő élet a „Nagy Almában" – akár a parkok valamelyikében sétálsz egy őszi napon, egy gyönyörű, régi stílusú étterembe ülsz be vagy a tömegközlekedéssel szeled át a metropoliszt. Most mutatunk neked 5 különböző műfajú és évtizedben készült filmet, amit egy dolog köt össze igazán: miután megnézed ezeket, mindegyik elhozza a szobádba New York életérzését és hangulatát!

Harry és Sally (1989)

Ebben a klasszikus romantikus vígjátékban a New York-i sokszínűségét ismerhetjük meg a két főszereplő, Meg Ryan és Billy Crystal kapcsolaton keresztül, amit végig átjár a nagyvárosi ősz hangulata.

Érdekesség, hogy a mozi forgatókönyvírója, Nora Ephron másfél évvel halála előtt, 2012 júniusában összeállított egy listát azokról a dolgokról, amelyek a legjobban hiányoznak majd neki. Köztük szerepelt az ősz és parkban való sétálás.

A film az AppleTV+-on elérhető.

Nagymenők (1990)

Az Aljas utcáktól a Taxisofőrön át A Wall Street farkasáig láthatjuk, hogy korunk egyik legnagyobb rendezője, Martin Scorsese legkedveltebb művei ritkán távolodtak el szülővárosától, New Yorktól.

Ide sorolható szintén a direktor kanonikus bűnügyi drámája, a kultikus Nagymenők, Joe Pesci, Robert DeNiro és Ray Liotta főszereplésével. A film középpontjában egy maffiózó pályafutása, valamint kiterjedt családi és baráti hálójának sorsa áll az 1950-es évektől egészen az 1980-as évek közepéig. A mozi nagy részét a Queens-i Astoriában forgatták.

A film az AppleTV+-on elérhető.

Ez is érdekelhet: Túl sok a felhőkarcoló? Ijesztő tempóban süllyed New York a szakértők szerint

​Rent - Bohém élet (2005)

Giacomo PucciniLa Bohème című művén alapuló Broadway-musicalből adaptált alkotás egyszerre vidáman és tragikusan mutatja be New York egyik negyedében, az Alphabet Cityben élő művészek, csavargók, heroinfüggők és HIV-vel fertőzöttek és AIDS-ben szenvedők szedett-vedett csoportját, mindezt a ’80-as években.

Maga ez a kerület híres szegénysége mellett a színességéről, művésztelepeiről, zajos kulturális életéről. Itt követhetjük nyomon a történet szerint a filmes Mark és barátai szinte napról-napra tengődését. Mindez azonban nem keseríti el őket, élik világukat és sikerre szomjaznak.

A film az HBO Maxen elérhető.

​Frances Ha (2013)

Ez az rendkívül őszinte szerzői alkotás New York városának hangulatát az egyetem utáni útkeresés minden bensőségességével, romantikájával és rejtélyével adja vissza.

Noah Baumbach végtelenül kedves, fekete-fehérben forgatott filmjének főszereplője és társszerzője Greta Gerwig. A színész-rendező 4. moziját, a Barbie-t éppen idén nyáron mutatják be.

Ez ide kapcsolódik: Annyira túltolta a Barbie rendezője a rózsaszínt, hogy nemzetközi hiány alakult ki

Felkeverve (2020)

Sofia Coppola rendezőnő ismét összeállt erre az alkotására Bill Murray-vel a 2003-as Elveszett Jelentés után. A központban egy apa-lánya helyzetkomikum áll, miszerint a lány (Rashida Jones) íróként és anyaként tevékenykedik és szeretné megírni új könyvét.

Ekkor viszont különböző gyanús jelek miatt aggódni kezd, hogy a férje megcsalja őt. Egyéb megoldás híján felkéri nőcsábász apját (Bill Murray), hogy segítsen neki, így kezdenek közös nyomozásba.

A film Manhattan legszebb részeit, szórakozóhelyeit sorakoztatja fel. A film plusz fűszere, hogy 2020 őszén jelent meg, amikor a COVID-19 járvány miatti lezárások kapcsán még romantikusabbnak és távolibbnak hatott a város szépsége és nyüzsgése.

A film az AppleTV+-on elérhető.

forrás: Vogue

A figyelmetekbe ajánljuk