Részlet a Ponyvaregény c. filmből

Kedvenc komfortfilmjeinket pár havonta, vagy néhány évente szívesen újra és újra elővesszük. Léteznek azonban olyan alkotások, amelyeket sok esetben nem is a kellemes hangulat, sokkal inkább tartalmának értelmezése miatt érdemes újranéznünk.


Volt egyszer egy nyár (2022)

Charlotte Wells első nagyjátékfilmjében a már felnőtt Sophie emlékszik vissza gyermekkorára, és ennek kapcsán az apjával való közös törökországi nyaralásra. A 11 éves lány épp tinédzserkorának előszobájában van, míg édesapját alakító Paul Mescal csak 31 esztendős. Utóbbi megtört lélek, mégis próbál jó szülő lenni.

A csendes és lassan csordogáló dráma már első nézésre is mélyen bekúszik a bőrünk alá, így nem árt még egyszer megnézni. Főleg, hogy az utolsó pár képkockát többféleképp is értelmezhetjük.

10 Cloverfield Line (2016)

A rendkívül eredeti alapötlettel rendelkező thrillerben egy nő szemszögét követhetjük, aki egy autóbaleset után egy pincében ébred fel. Először azt hiszi, hogy elrabolták, a John Goodman által alakított bunkertulajdonos viszont azt állítja, hogy valójában megmentette a főszereplő életét, ugyanis amíg a nő elvesztette az eszméletét, földönkívüliek kezdtek pusztításba a Földön.

Ez is érdekelhet: 4 időutazós film, ami még a tudósok szerint is jó

A rejtélyes történet végkifejlete nem ad egyértelmű választ, azonban egy esetleges újranézésnél a karakterek apró cselekedetei és a párbeszédei jóval közelebb vihetnek a megoldáshoz, mint elsőre.

Viharsziget (2010)

Martin Scorsese 1985-ös Lidérces Órák című vígjáték/thrillere már tartalmazta részben azt a sötét atmoszférát, amit az Oscar-díjas direktor 2010-es remekművében, a Viharszigetben még jobban és aprólékosabban elmélyített. A történet a Leonardo DiCaprio detektív útját követi végig, aki egy elmegyógyintézetbe végez nyomozást egy kietlen szigeten.

A végső sokkoló csavar tudatában pedig teljesen máshogy értékeljük majd – szó szerint – a mozi minden egyes pillanatát.

Memento (2000)

Ha Christopher Nolan rendez, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem egy egysíkon futó sztorit kapunk. Ez talán legjobban a Memento című krimi-thrillerjénél ütközik ki, amely egész egyszerűen visszafelé mesél el egy gyilkosságot.

Első élményként csak felvont szemöldökkel kapkodjuk majd a fejünket, egy újranézés azonban segíthet kibontani a nem mindennapi módon elmesélt bűntény részleteit.

Ezt is nézd meg! 4 hollywoodi film, ami forgatókönyv nélkül készült el

Ponyvaregény (1994)

Quentin Tarantino 1994-ben cannes-i Arany Pálmát nyert mozija az első pillanatban megragadja a nézőt.

A Samuel L. Jackson által alakított Jules karakterfejlődését azonban nem lineárisan mutatja be a film.

Emiatt sem árt újranézni a '90-es évek egyik leghangulatosabb klasszikusát, hiszen csak többedjére áll össze majd a kis mozaikokból a teljes kép.

A figyelmetekbe ajánljuk