villmányi benett
Kiss Zsuzsanna

„Újrafelfedezett csodák" – egy fotókiállítás, ahol a ruhaturkálás a legmenőbb

A divatrajongók egyik kedvenc kiállítása lehet Kiss Zsuzsanna Rediscovered Wonders című tárlata, ahol a látogatók nemcsak lenyűgöző fotókat tekinthetnek meg, miközben a 80-as évek legmenőbb slágerei dübörögnek, de ruhákat is hazavihetnek magukkal ingyen.



A fast fashion átka

Évente körülbelül 59 ezer tonna elvetett ruhanemű kerül különféle kikötőkbe. Az egyik legismertebb végállomás a chilei Atacama-sivatag, ahol szinte lépni sem lehet a rongyoktól, ezek pedig nagyrészt a fast fashion ipar maradványai.

A látvány nemcsak sokkoló, de rendkívül környezetszennyező is: a ruhák biológiailag nem lebomlóak, továbbá vegyi anyagokat tartalmaznak, ezért nem fogadják el a városi hulladéklerakókban. A WHO szerint a divatipar termeli az emberiség szén-dioxid-kibocsátásának 10%-át, a második legnagyobb vízkészlet-fogyasztó, és a világ hetedik legnagyobb gazdasága.

A turizás menő, a turizást népszerűsíteni kell

A fenntarthatóság kérdése a divatban tehát időszerű, Kiss Zsuzsanna kiállítása pedig erre hívja fel a figyelmet, nem is akárhogy.

A Hybridart Space Galériában található kiállítás a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében a használt, megunt, eldobott ruhák újraértékesítésének, felfedezésének, újjávarázslásának különböző helyeit és lehetőségeit mutatja meg a játékos hangulatú fotók segítségével.

Kiss új látásmódot keres a múlt és jelen találkozásában. Ezt az analóg, illetve a digitális fényképezés ötvözésével szemlélteti, eltérő típusú és textúrájú nyomatokat felhasználva, hogy a nézők a kísérletezés szabadságát fedezhessék fel a tárlaton.

Fejes Bence


Már gimnazista korom óta nagyon szeretek turkálóba járni, természetesen akkor még a szűkös anyagi lehetőségek miatt. De ott döbbentem rá, hogy milyen egyedi darabokat, már-már kincseket lehet találni ezekben az üzletekben. Sokkal jobban segített a saját stílusom, egyéniségem kifejezésében, mint mondjuk egy tömegtermelés során előállított fast fashion darab

– mesélte Kiss, akinek egyik legfőbb célja a kiállítással a turkálás népszerűsítése.

Kiss Zsuzsanna

Fejes Bence

A kiállításom megnyitójára Csalár Bence divatszakértőt kértem fel, aki írt egy nagyon hosszú és rendkívül pontos könyvet a fenntartható divatról. Ebben pedig részletesen megismerhetjük a ruhagyártás folyamatát, és hogy mennyire környezetszennyező a fast fashion iparág, az emberi erőforrások végtelen kihasználásáról nem is beszélve. Így nem volt kérdés, hogy azt szeretném, hogy ezt a kiállítást ő nyissa meg

– mondta a fotós, majd hozzátette:

A kiállítás alatt a tér és téma adta lehetőségeket kihasználva gardróbvásárt is szeretnék tartani, emellett lesz majd tárlatvezetés és záróesemény is.

Fejes Bence

A kiállítás szeptember 7-ig lesz megtekinthető hétfőtől péntekig 17 és 20 óra, illetve hétvégén 13 és 16 óra között.

Helyszín: Budapest V., Galamb utca 6.

A figyelmetekbe ajánljuk