​Kukulkan Fekete párduc 2.
Marvel Studios

Ki pontosan a Fekete párduc 2. főgonosza, Kukulkan?

Fekete Párduc: Wakanda Forever 2022. november 11-én kerül a mozikba. A közelgő folytatás trailerei a 2018-as Fekete Párduc méltó utódjának igérkezik, amely több karaktert is felsorakoztat más Marvel-kiadványokból. A film tartalmazza majd a várva várt Vasszív debütálását, és egy új Marvel-gonoszt is lelepleznek.

Az univerzum legújabb gazembere azonban nem olyan, mint Thanos – helyette egy valós, mezoamerikai hagyományokból származó istenségen alapuló rosszfiút ismerhetnek meg a rajongók. A valódi Kukulkannak nem sok köze van a Marvel által a kígyóistenről alkotott elképzeléshez, de a hatása mégis egyértelmű a karakterek megjelenésében.

Ez is érdekelhet: Ilyen lett volna a Chadwick Boseman főszereplésével készült Fekete Párduc 2.

Ki a valódi Kukulkan?

A Marvel legújabb rosszfiúja mögött álló tollas kígyóistenség leginkább a maja hagyományokhoz kapcsolódik. A legkorábbi említések Kukulkanról valamikor a 9. században és az azt megelőző évtizedekben jelentek meg. Érdekesség, hogy a Yucatán-félszigettől északra fekvő régészeti lelőhelyeken még mindig léteznek a harci kígyónak szentelt templomok.

Néhány modern mese Kukulkanról még ma is fennmaradt, de sok közülük távol áll a régi vallástól. Egyes néphiedelmekben Kukulkan eredetét egy kígyóbőrben született fiúként mesélik el, míg mások szárnyas kígyóként ábrázolják, aki a naphoz beszélve próbált belerepülni annak melegébe, és megégette a nyelvét.

Egyes hagyományokban pedig kifejezetten gonosznak tekintik, feltehetőleg erre az értelmezésre akar támaszkodni a Wakanda Forever is.

Kukulkan már többször is felbukkant a popkultúrában: feltűnt a Star Trek animációs sorozatban és annak legutóbbi humoros spin-offjában, a The Lower Decksben, valamint a második legújabb Tomb Raider-kiadásban, a Shadow of the Tomb Raiderben. A Wakanda Forever című filmben Namor követői Kukulkan néven emlegetik őt, ezzel hivatalosan is beolvasztva az ősi istenséget a Marvel-moziverzumba.

A figyelmetekbe ajánljuk