tükör előtt álló férfi illusztráció

Reflektált valóság: 6 érdekes tény a tükrökről

A tükrök mögött rejlő misztikus világ mindig is piszkálta az emberek fantáziáját. Persze egyeseknek a tükör egy mindennapi eszköz a megjelenésük ellenőrzéséhez, mások számára mélyebb filozófiai és kulturális értelmezést hordoz. De mit érdemes tudni róla?


​A modern tükröt több mint 200 évvel ezelőtt találták fel 

A modern tükrök eredete a több mint 200 évvel ezelőtti Németországba vezethető vissza. Justus Von Liebig kémikus 1835-ben fedezte fel, hogy ha egy vékony fémezüst réteget visz fel tiszta üvegre, akkor létrehozható egy tükröződő felületet: a tükör.

Ez is érdekelhet: Furcsa dolog történik, amikor a méhek tükör felett repülnek

​A tükrök a fény mellett a hangot is visszaverik

A hanghullámokat visszaverő tükröket akusztikus tükröknek nevezik. A radar kifejlesztése előtt a második világháborúban tükröket használtak az ellenséges repülőgépekből érkező hangok észlelésére.

​Tükrözés a tudományban

A tükröket gyakran használják az optikában és a fizikában, hiszen segít a fény sugárzásának irányításában, illetve manipulálásában. Erre jó példa a teleszkópok és lézerrendszerek építése.

Az állatok és a tükör kapcsolata

Vannak olyan állatfajok, amelyek képesek felismerni magukat a tükörben. A delfinektől kezdve az elefántokon és a csimpánzokon át egészen a szarkákig.

​A tükrökhöz babonák és mítoszok kapcsolódnak

A történelem során a tükröket különböző babonákkal és népi hiedelmekkel hozták összefüggésbe. A tükör összetörése állítólag hét évnyi balszerencsét hoz, míg a temetéskor a házban lévő tükrök letakarásáról úgy tartják, hogy megakadályozza, hogy az elhunyt személy lelke csapdába essen benne. Sőt, a fantasztikus irodalomban és filmekben gyakran használják a tükröt, mint egy különös eszközt, amin keresztül át lehet lépni más dimenziókba

A világ legnagyobb tükre

A világ legnagyobb műszaki tükrét a Kelet-kínai-tenger mellett található Shanghai Sheshan Obszervatóriumban állították fel. A gigantikus tárgy 68 méter átmérőjű, és a csillagok megfigyelésére használják.

A figyelmetekbe ajánljuk