Te hiszel bennük? 4 furcsa babona és eredetük

Te hiszel bennük? 4 furcsa babona és eredetük

Félsz a fekete macskától? Nem mered kinyitni az esernyőt a házban? És mit gondolsz a 13-as számról? Akár hiszel bennük, akár nem, bizonyára ismersz néhányat ezek közül a hiedelmek közül. De még milyen furcsa babonák léteznek? És honnan erednek?

Törött tükör

A hiedelem, hogy a törött tükör balszerencsét hoz az ókori Rómából ered. Ők állították először, hogy a törött tükör hét évnyi balszerencsét hoz, mivel úgy vélték, hogy csak a rossz egészség repeszhet meg egy tükröt. A rómaiak a hetes számot úgy tekintették, mint a betegség és a megújulás/gyógyuláshoz szükséges évek számát. Röviden az ókori rómaiknál egy törött tükör azt jelentette, hogy az ember a halálos spirál felé tart, amelyből csak hét év múlva tudta kihúzni magát. De abban is hittek, hogy ezt a szörnyű végkifejletet megelőzhetjük, ha összegyűjtjük a tükör törött darabjait, és holdfénynél elássuk.

Ez is érdekelhet: Te hiszel a babonákban? Így alakultak ki a különféle hiedelmek

Repedésekre lépni

Rálépni egy repedésre a hiedelem szerint előre jelezheti egy családtagunk betegségét, vagy akár mi okozhatunk ezzel bajt. A tükrökhöz hasonlóan a repedéseket a földben, a járdán vagy szinte bárhol régóta a természetfeletti birodalomba vezető kapuknak tekintik, jó és rossz értelemben egyaránt. Ha rálépünk ezekre a repedésekre, azzal nemkívánatos szellemeket hívhatunk vagy engedhetünk világunkba.

Szerencsét hozó érmék

A babona, hogy egy érme megtalálása szerencsét hoz, azon az elképzelésen alapul, hogy számtalan ókori kultúrában igen értékesnek tartott fémet az istenek küldték, hogy megvédje azokat, akik jobb módban élnek. Így ha az utcán belebotlunk egy pénzérmébe a babona szerint szerencsénk lesz. De figyelni kell, ugyanis ha nem az írás van felül, akkor nem szabad felvennünk, különben balszerencsénk lesz.

Lópatkó

Egy másik, általában szerencsét hozó tárgy a patkó.

Az aprópénzekhez hasonlóan a fémeket is értékesnek és mágikusnak tekintették, és különösen a vasról gondolták azt, hogy képes elűzni a gonosz szellemeket. A rómaiakhoz és a szerencsét hozó hetes számhoz hasonlóan a patkókon is gyakran hét szöglyuk volt.
A leghíresebb történet, amely szerint a patkó szerencsét hoz, Szent Dunstan történetére utal, aki a jelek szerint kovácsként dolgozott, mielőtt szentté avatták. A legenda szerint egy nap az ördög lovagolt be Dunstan műhelyébe, és új patkót kért a lovának. Dunstan, aki felismerte az ördögöt, lazán megjátszotta a dolgot, és ahelyett, hogy a lóra szögezte volna a patkókat, inkább az ördög lábára szögezte. Az Ördög kínjában beleegyezett, hogy soha többé nem lép be olyan házba, amelynek ajtaja fölé patkót szögeztek, ha Dunstan egyszerűen beleegyezik, hogy leveszi a patkót.


A figyelmetekbe ajánljuk