Elhunyt Johnny Pacheco, a salsa feltalálója

Johnny Pacheco, a salsa úttörője 85 éves korában hunyt el.


Pacheco, a salsa úttörője és a Fania Records tulajdonosa február 15-én, hétfőn tért örök nyugovóra. A hírt a lemezkiadó tette közzé Instagram-fiókján, egy dominikai lap szerint tüdőgyulladás okozta a zenész halálát.

Johnny Pacheco 1935-ben született a Dominikai Köztársaságban, ám családja 1946-ban New Yorkba költözött, itt kezdődött zenei karrierje is.

Pacheco nem csak zenész volt, hanem zenekarvezető, producer is, emellett úttörő szerepe volt a salsa műfajának meghonosításában. A lemezkiadót 1964-ben alapította meg Jerry Masuccival. A kiadóban olyan zenészek fordultak meg, mint Celia Cruz, Larry Harlow, Ray Barretto és Bobby Valentin. A hetvenes években Pacheconak továbbá nagy szerepe volt a latin zene népszerűsítésében.

Leghíresebb dalai közé tartoznak a Quimbara, Toro Mata és a Mi Gente. Kilenc alkalommal jelölték Grammy-díjra különböző kategóriákban. 1996-ban továbbá állami kitüntetést kapott Joaquin Balauger dominikai államfőtől. 2005-ben a latin lemezakadémia pedig életműdíjjal értékelte Pacheco munkásságát.

(Forrás: MúltKor)

A figyelmetekbe ajánljuk