Egész éves programsorozat indul a Pilinszky századik évfordulója alkalmából
Eifert János

Pilinszky János

Egész éves programsorozat indul a Pilinszky századik évfordulója alkalmából

Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából egész éven át tartó programsorozat veszi kezdetét a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) és Juhász Anna szervezésében.

A közlemény szerint a Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet című programsorozat videós tartalmakkal, beszélgetésekkel, közösségi és online együttlétekkel hívja a figyelmet a szerző sokrétű életművére.

A kezdeményezés célja új megvilágításba helyezni és a fiatalabb generációt megszólítva szélesebb körben is megismertetni Pilinszky költészetét. A januártól kéthetente jelentkező alkalmakon neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, jelenkori értelmezését.

Az év végére így száz olyan fogalom gyűlik majd össze, amely egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthető.

A beszélgetéseket olyan videók is kiegészítik, amelyekben a költő életútján meghatározó helyszíneket – Velem, Róma, Budapest –, és kapcsolódó történeteket, irodalmi műveket mutatnak be. Emellett a diákok részére kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalomórákkal készülnek. Az első beszélgetés online közvetítése január 28-án lesz, a meghívott Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens – áll az MTI-hez eljuttatott a közleményben.


A figyelmetekbe ajánljuk