dustin hoffman

Dustin Hoffman őrültnek tartotta Martin Scorsesét

Dustin Hoffman és Martin Scorsese a filmvilág két meghatározó alakja. Bár együttműködésük szinte biztos óriási sikert aratott volna a közönségnél, erre soha nem került sor. Miért hiúsult meg közös munkájuk? Az indok meglehetősen vicces: a színész egyszerűen őrültnek tartotta a rendezőt.


Martin Scorsese az 1970-es években kezdett igazán népszerűvé válni, az olyan filmeknek köszönhetően, mint az Aljas utcák és az Alice már nem lakik itt. Amikor pedig megjelentette a Paul Schrader által írt Taxisofőr című filmjét, bebiztosította státuszát az évtized egyik legbefolyásosabb filmkészítőjeként. A produkció tökéletesen érzékelteti a társadalmi elidegenedést: a Robert De Niro által alakított veterán katona, Travis Bickle karaktere pedig a mai napig az egyik legmeghatározóbb filmes figura.

Külön érdekesség, hogy a színész ahhoz, tökéletesen hozza a karakterét, sok időt töltött az amerikai hadsereg bázisának tagjaival, hogy megtanulja középnyugati akcentusukat és modorukat. Emellett 13 kilót fogyott, illetve lőfegyveres kiképzésen is részt vett, és tanulmányozta a taxisofőrök viselkedését.

A városi fények vibráló árnyékában megfestett és Bernard Herrmann által nagyszerűen megzenésített Taxisofőr Scorsese egyik legkiválóbb alkotása.

Ez is érdekelhet:Scorsese ősszel berúgja az ajtót Ridley Scott-tal: a 6 legjobban várt film 2023-ban

A film amellett, hogy kasszasiker volt, négy Oscar-díj jelölést kapott, köztük a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő díját Robert De Niro számára. Épp ezért nehéz elképzelni, hogy akad olyan, aki ezt a lehetőséget visszautasította. Pedig van!

Mielőtt De Niro megkapta volna a szerepet, más színészek is szóba kerültek a mára legendássá vált szerep eljátszására. Dustin Hoffman volt az egyik, aki előtte a Diploma előtt és az Éjféli cowboy című filmekben tűnt fel.

Megdöbbentő, de a színész nem tartotta sokra Scorsese egyik legjobb ötletét, bár érdemes hozzátenni, hogy a rendezőt korántsem övezte akkora elismerés, mint napjainkban. Hoffman tehát nem volt elragadtatva a Taxisofőrtől, sőt, egyenesen őrültnek nevezte a rendezőt.

Emlékszem a Martin Scorsesével való találkozásomra. Nem volt forgatókönyve, és azt sem tudtam, ki ő. Egyetlen filmjét sem láttam, ő pedig ódákat zengett az ötleteiről, és elmondta, miről fog szólni a film. Arra gondoltam, hogy »miről beszél?« Azt hittem, a fickó teljesen őrült. Ez a film a Taxisofőr volt. Annyi ostoba hibát követtem el, annyi jó dolgot utasítottam vissza

– nyilatkozta Hoffman.

Olvasd el ezt is! Robin Williams egyszer betörte Robert De Niro orrát

Ehelyett Hoffman 1976-ban két filmben is szerepelt. Egyik az Alan J. Pakula által rendezett Az elnök emberei című produkció, amelyben Robert Redford mellett játszott. A sorstól egy különös fricska, hogy ez a film a Taxisofőrrel versenyzett a legjobb film címért, de végül a Rocky vitte haza a díjat.

A másik film pedig a Maraton életre-halálra című film volt, amelyben újra összeállt John Schlesingerrel, az Éjféli cowboy rendezőjével, ami szintén kasszasiker és kritikai siker lett.

Bár biztosak vagyunk benne, hogy Hoffman remekül alakította volna Travis Bickle-t, ma már nehéz elképzelni mást De Nirón kívül.

A figyelmetekbe ajánljuk