Négy dolog, ami régebbi, mint gondolnád!

Könnyen lehet, hogy azt gondoljuk, hogy a modern világ minden nagyszerű technológiája, minden időtakarékos kényelmi funkciója viszonylag új keletű találmány, de nem! Cikksorozatunk első része következik.


Mozgólépcsők

Unsplash

A mozgólépcsők már a 19. század óta léteznek. A „forgó lépcsőnek" nevezett mozgólépcső első tervrajzát 1859-ben Nathan Ames szabadalmaztatta, míg az első működő modellt 125 évvel ezelőtt, 1896-ban Jesse Wilford Reno építette meg.

Kontaktlencsék

Unsplash

A kontaktlencse a 19. század 137 éves találmánya. Az ötlet pedig még régebbi, feltehetőleg Leonardo da Vinci 1508-as vázlataira vezethető vissza.

Karóra

Az első karóra-féleséget 450 évvel ezelőtt, 1571-ben gyártották. Ez pedig Robert Dudley gróf ajándéka volt I. Erzsébet angol királynőnek. Azonban három évszázaddal később, 1810-ben Abraham-Louis Breguet a nápolyi királynő megbízásából készítette el hivatalosan az első karórát.

Automaták

pixabay.com

Meglepő, de az automaták ősiek. Már az első században Egyiptomban is létezett egy pénzérmés automata, amelyből szentelt vizet lehetett nyerni. Még a modern automaták is 138 évesek. Az 1880-as években debütáltak az angliai Londonban, és képeslapok kiadására használták őket.


A figyelmetekbe ajánljuk