Diána egy rózsaszín pulcsiban
Fotó: Lucy Levenson/Princess Diana Archive/Getty Images

Egy padláson bukkantak rá, most nagyot kaszálnak Diána szokatlan ruhadarabjával

Diána hercegné ruhatára tele volt színes pulóverekkel annak idején, de egyik még a népes gyűjteményéből is kiragyogott.


Az ikonikus „fekete bárány" kötött pulóver idén ősszel kerül a Sotheby's aukciójára. Ezt Lady Di először 1981 júniusában viselte egy pólómeccsen, amelyen vőlegényével, Károllyal, az akkori walesi herceggel vett részt. A piros pulóvert túlnyomórészt fehér báránymotívum borítja, de az elején van egy magányos fekete bárány, ami természetesen találgatásokra adott okot a lehetséges rejtett jelentéssel kapcsolatban.

Ez is érdekelhet: A történet Diána hercegné ikonikus fekete ruhája mögött

A kötött darab volt az egyik első, Sally Muir és Joanna Osborne által a Warm & Wonderful számára tervezett darab, és segített a márkának a nyilvánosság elé lépni. Lady Di első pulóveres megjelenése után a márka őrülten népszerű lett, és olyan nagy neveket is magához vonzott, mint Andy Warhol és David Bowie.

Néhány héttel azután, hogy a hercegnő viselte a pulóvert, a társalapítók hivatalos levelet kaptak a Buckingham-palotától, amelyben közölték, hogy megsérült Diána „hőn szeretett birkapulóvere", és vagy javításra, vagy cserére lenne szüksége. A duó újat kötött a néhai hercegnőnek, az eredeti pedig évtizedekre eltűnt.

Tavaly márciusban a duó egy régi mintát keresett a padláson, amikor egy kis dobozban rábukkantak az első példányra.

Egy pamut ágytakaró mellé rejtve ott volt Diána eredeti, 1981-es vörös birkapulóvere. Most, majdnem négy évtizeddel később, ez az egyedi darab készen áll arra, hogy egy szerencsés gyűjtő kezébe kerüljön

− írta Muri és Osborne a közleményben.

Ha tovább olvasnál: Kiállítják Diana hercegné esküvői tiaraját

K\u00e1roly \u00e9s Di\u00e1na 1983-ban

Fotó: Princess Diana Archive/Getty Images

A Warm & Wonderful 1994-ben leállította a pulóver gyártását, de később, 2020-ban újra megjelent a dizájn a Rowing Blazers és Jack Carlson együttműködése révén. Ugyanebben az évben Emma Corrin színésznő is viselte a pulcsi másolatát A korona sorozat negyedik évadában. Eredeti azonban csak egy van, és a közelgő árverésen várhatóan 50 ezer és 80 ezer dollár (17 millió és 27 millió forint) közötti összegért kell majd el.

Ez a kivételes, aprólékosan megőrzött ruhadarab Diána hercegné kecsességét, báját és divathoz való éles szemét is magában hordozza

− tette hozzá Cynthia Houlton, a Sotheby's divat és kiegészítőkért felelős globális vezetője.

Diána pulóvere éles vitát váltott ki a divatkritikusok, a globális média és a nyilvánosság körében. Egyesek úgy vélték, hogy magát a magányos fekete bárányhoz hasonlította, mivel ő is egyfajta királyi különc volt. Mások szerint a minta a brit mezőgazdaság és az angol vidék iránti tiszteletadás lehetett. Megint mások pedig a szelíd, ártatlan bárányok és Diana kedves, együttérző viselkedése között látnak hasonlóságot. Az azonban tagadhatatlan, hogy a pulcsi a királyi történelem része.

Di pulóvere vezeti majd Sotheby's Fashion Icons eladási árverését idén szeptemberben. Az online licit augusztus 31-én indul és szeptember 14-én zárul. Ha valaki nem hajlandó ekkora összeget áldozni az eredetire, a Warm & Wonderfulnál 295 dollárért (100 ezer forint) megvásárolhatja a kortárs változatot.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk