Diána hercegné

A történet Diána hercegné ikonikus fekete ruhája mögött

Több mint 25 év elteltével a legendás „revenge dress" (bosszúruha) még mindig Diána hercegné egyik legemlékezetesebb öltözéke. Szinte mindenki látta már azokat a fotókat, amelyeken a hercegné, ebben a váll nélküli ruhában száll ki az autójából, de vajon milyen történet áll mögötte?


1994. november 20-án a walesi hercegné a Vanity Fair partiján vett részt a londoni Serpentine Galériában. Ez a dátum azért volt különösen jelentős, mert ugyanazon az estén Károly egy televíziós interjúban ismerte be házasságtörését.

A közvélemény meglehetősen rossz véleménnyel volt a hercegről, a legtöbben Diána pártjára álltak. Az interjú célja eredetileg az lett volna, hogy Károly királyt szimpatikusabb színben tüntessék fel, a dolog azonban visszafelé sült el, amikor az interjúkészítő megkérdezte tőle, hogy hűséges volt-e a hercegnéhez.

Getty Images

A király így válaszolt:

Igen. Amíg visszafordíthatatlanul össze nem omlott a házasságunk, mindketten megpróbáltuk.

Ez pedig egy finom vallomás volt a Kamillával való házasságtöréséről, amely alapvetően hosszú évekig tartott. Így aznap este, miközben sokan a tévéképernyőre tapadtak, addig Diána hercegné legemlékezetesebb ruhájában lépett „színpadra".

A fekete koktélruhát valójában három évvel korábban rendelték Christina Stambolian-tól, de a hercegné akkoriban túl merésznek találta. Valóban nem egy tipikus királyi ruha, hiszen erősen dekoltált és sok lábat mutat.

Valójában egy teljesen más ruhát tervezett viselni az eseményen. Valentino-ruhában jelent volna meg, de a részletek kiszivárogtak a sajtónak, ezért meggondolta magát. Nem tudni, hogy a hercegné pontosan tudta-e, milyen hatást fog kiváltani a ruha, de egykori stylistja, Anna Harvey azt mondta, hogy „úgy akart kinézni, mint egymillió dollár".

Így is tett, és a ruha másnap címlapokra került, ekkor nevezték el Diána hercegné „bosszúruhájának".

A figyelmetekbe ajánljuk