X. Frigyes dán király, és Mária dán királyné

Trónra lépett Dánia új királya, X. Frigyes – galéria

Január 14-én hivatalosan is X. Frigyes lett Dánia királya. Az új uralkodó az édesanyját, II. Margit királynőt követi a trónon. A ceremónia emlékezetesre sikerült, az erkélyen készült szenvedélyes, csókolózós fotók egyfajta fricskaként is felfoghatók a „bulihercegtől".


.

X. Frigyes dán király elfoglalta a trónt édesanyja, II. Margit királynő lemondását követően, és elérzékenyülve integetett a fővárosban, Koppenhágában összegyűlt több ezer embernek, akik tanúi voltak az új korszak kezdetének – írja a CNN.

Ez is érdekelhet: Minden, amit tudni kell a dán királyi család jelenlegi botrányáról

X. Frigyes elérzékenyülve integet az embereknek.

Getty Images

Dániában sokak számára édesanyja,Margit volt az egyetlen uralkodó, akit valaha is ismertek. Több mint öt évtizedes uralkodása után azonban lemondott, és ezzel megnyitotta az utat fia előtt, hogy méltó utódja legyen.

A dán királyi család az erkélyről integet a tömegnek.

Getty Images

Az átadásra a fővárosi Christiansborg-palotában tartott kabinetülésen került sor, amikor a királynő aláírta a lemondó nyilatkozatot, amellyel hivatalosan átadta a koronát Frigyesnek.

A fagyos időjárás ellenére nagy tömegek gyűltek össze az utcákon, az időnként felcsendülő énekek végigsöpörtek az emberek tengerén, akik a történelmi pillanatra vártak.

A tömeget üdvözlő, X. Frigyes király.


Mette Frederiksen dán miniszterelnök ezután a palota erkélyéről nyilvánosan kihirdette a király trónra lépését – ez az 1849-es alkotmány óta fennálló hagyomány.

Az új király szenvedélyes csókja feleségével, Mária dán királynéval.

A figyelmetekbe ajánljuk