margit dán királynő

Minden, amit tudni kell a dán királyi család jelenlegi botrányáról

Elmondható, hogy a brit királyi családra szegeződik a legnagyobb médiafigyelem, ám ez nem jelenti azt, hogy a világ más királyi dinasztiáiban nem történnek botrányok. Ugyanis az elmúlt napokban a dán királyi család körüli dráma egyre csak fokozódik.


A döntés

Az elmúlt napokban talán sokkal többet lehetett hallani Margit dán királynőről, mint valaha. Az uralkodó a múlt héten úgy döntött, a jövő évtől megfosztja a hercegi címétől a kisebbik fia, Joakim herceg négy gyermekét, Miklóst, Félixet, Henriket és Athenát. Az indoklás szerint azért, hogy „normálisabb életet” élhessenek.

A hivatalos közleményben a következő állt:

Döntésével Őfelsége, a királynő meg kívánja teremteni a keretet ahhoz, hogy a négy unoka sokkal nagyobb mértékben alakíthassa saját életét anélkül, hogy korlátoznák azok a különleges megfontolások és kötelezettségek, amelyeket a Dán Királyi Házhoz mint intézményhez való hivatalos tartozás jelent.

Azonban legidősebb fiát, Frigyes herceget és négy gyermekét nem érinti ez a döntés.

Nem volt beleszólás

A döntés bejelentése után elég hamar kiderült, hogy ezt nem beszélték meg teljes körűen az érintett családtagokkal. A 23 éves Miklós herceg az Ekstra Bladetnek adott interjúában kifejtette, hogy ő és családja feldúltak emiatt, és hogy csak egy héttel a nagyközönség előtt tudatták velük a döntést.

Ahogy a szüleim is kijelentették, sokkolt minket ez az elhatározás, és az, hogy milyen gyorsan történt. Nagyon össze vagyok zavarodva, hogy miért kellett ennek így történnie. És az, hogy nyilvánosságra került, még jobban lesújt minket

– mondta a fiatal herceg.

Joakim herceg nem beszélt a királynővel a bejelentése óta

Jokaim és felesége, Mária hercegné a B.T. nevűdán csatornán beszélt az egész megpróbáltatásról és annak a családjukra gyakorolt hatásáról. A hercegné elmondta, hogy szerettek volna időt szakítani arra, hogy beszéljenek róla a gyerekeikkel.

Mindennek megfelelő módon kell történnie. Gyerekekről van szó. Ez egy nagyon nehéz ügy

– nyilatkozta végül a herceg, majd hozzátette, a bejelentése óta nem beszélt édesanyjával, se bátyjával, Frigyessel és sógornőjével, Máriával.

A királynő bocsánatot kér

A királynő a napokban azonban elnézést kért, amiért alábecsülte a család reakcióját a döntését illetően.

Néha nehéz döntéseket kell hozni, és mindig nehéz lesz megtalálni a megfelelő pillanatot. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy gyermekeim, menyeim és unokáim a legnagyobb örömeim és büszkeségeim. Most remélem, hogy családként megtaláljuk a békét, hogy átjussunk ezen a helyzeten

– fejezte ki együttérzését, ám a továbbiakban sem tervezi visszaadni az elvett rangokat.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk