mona lisa

Megfejtették Da Vinciék mindeddig ismeretlen titkát

A kutatók szerint az olyan híres festők, mint Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli és más reneszánsz mesterek azzal kísérletezhettek, hogy tojássárgáját kevertek az olajfestékükbe, hogy a festményeik ellenálljanak a nedvességnek, illetve, hogy megakadályozzák a mű ráncosodását és a sárgulását.


A művészek festési szokásainak kutatása „javíthatja a felbecsülhetetlen értékű műalkotások megőrzését"– olvasható a Nature Communication című szaklapban megjelent tanulmányban.

Míg korábban fehérjerakódásokat mutattak ki a remekműveken, a tanulmány szerint a tojások „bevonása” valószínűleg szándékos volt.

Ez is érdekelhet: Leonardo da Vinci első és utolsó ismert alkotása

A tanulmányban a szakértők megállapították, hogy a tojás hozzáadása az olajfestményekhez „antioxidánsként hat, lassítva a keményedés kezdetét". Más szóval, ez a kombináció segít megállítani a festék romlását.

Erről nagyon kevés írott forrás létezik, és korábban nem készült olyan tudományos munka, amely ilyen mélységben vizsgálta volna a témát. Eredményeink azt mutatják, hogy már nagyon kis mennyiségű tojássárgájával is elképesztő tulajdonságváltozást lehet elérni az olajfestékben, ez tehát rendkívül előnyös lehetett a művészek számára

– mondta a CNN-nek a tanulmány szerzője, Ophélie Ranquet, a németországi Karlsruhei Technológiai Intézet Mechanikai Folyamatmérnöki és Mechanikai Intézetének munkatársa.

A tudósok a tojássárgája fehérjéinek olajban való használatának hatásait vizsgálva azt találták, hogy a szóban forgó összetevő párás környezetben elnyomta a festékben felszívódó vizet.

A művészek tehát „lehetőséget adtak arra, hogy még ma is megcsodálhassuk remekműveiket" – áll a tanulmányban.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk