Leonardo da Vinci portréja.

Egy spanyol múzeum szerint a Salvator Mundit valójában nem Da Vinci festette

Egy szeptemberben megnyílt kiállítás megkérdőjelezi a 450 millió dolláros (180 milliárd forint) festmény eredetét.


A madridi Prado Múzeumban nemrég megnyílt Leonardo da Vinci-kiállítás katalógusa szerint a Salvator Mundi (1500 körül) nem tekinthető kizárólag a művész alkotásának – írja a RobbReport.

A kiállítás, amelynek címe: „Leonardo és a Mona Lisa másolata. A művész műtermi gyakorlatának új megközelítései" egy szeptemberben nyílt tárlat,amelynek középpontjában a reneszánsz mester leghíresebb festményének Pradóban található másolata áll. A kiállítást Ana González Mozo, a Prado restaurálási osztályának vezető technikusa szervezte.

A kiállítás leírása szerint a tárlat "egy ambiciózus kutatási projekt eredménye, amelyet a Prado más nemzetközi intézményekkel – például a Musée du Louvre-val, a Sorbonne molekuláris régészeti laboratóriumával és a londoni National Galleryvel – párhuzamosan és azokkal együttműködve valósított meg.

A kiállítás katalógusa két részre osztja Leonardo és körének műveit: "Leonardo által" és "Leonardo műhelyének tulajdonított vagy Leonardo által engedélyezett és felügyelt" művekre bontotta szét az alkotásokat. González Mozo a Salvator Mundit az utóbbi kategóriába sorolta.

A Salvator Mundi c\u00edm\u0171 m\u0171.\u200b

A Salvator Mundi című festmény.

Wikipédia

A Salvator Mundi az elmúlt években azért került a címlapokra, mert 2017-ben a Christie's New York-i árverésén 450 millió dollárért (180 milliárd forint) kelt el, amivel egyértelműen rekordot döntött az aukciókon elkelt műalkotások tekintetében.

Az Art Newspaper szerint González Mozo vizsgálata arra összpontosít, hogy a Salvator Mundi valóban az eredeti festmény-e. Azt állítja, hogy az valódi mű elveszett, és a szóban forgó alkotás sem Leonardo e festményének prototípusa. Ehelyett azt írja, hogy a Salvator Mundi egy másik változata áll közelebb Leonardo eredeti művéhez; azt az alkotást da Vinci műhelyében egy olyan művész készítette, aki a Prado-ban található Mona Lisát is „újrafestette".

A figyelmetekbe ajánljuk