Leonardo da Vinci rajz
Leonardo-rajzért ennyit még nem fizetett senki.

Rekordáron, 8,86 millió fontért, azaz nagyjából 3,684 milliárd forintért kelt el Leonardo da Vinci Medvefej című rajza múlt héten egy londoni árverésen.

A mindössze 7 centiméteres, ezüstpont-technikával pink-bézs papírra készült rajz egyike „annak a kevesebb mint nyolc fennmaradt Leonardo-rajznak, amely még magánkézben van a Brit Királyi Gyűjteményen és a chatsworthi Devonshire Gyűjteményeken kívül" – írta az árverést szervező Christie's aukciósház.

Előzetesen 8-12 millióra becsülték a leütési árat, de a licitálónak nem volt nehéz dolga, hiszen a rajzra csak egyetlen ember tett ajánlatot.

A jutalékokat is magában foglaló 8,886 millió fontos vételár meghaladja az előző rekordot: Leonardo (1452-1519) Ló és lovas című rajzát 2001-ben valamivel több mint 8 millió fontért (mai árfolyamon 3,3 milliárd forint) adták el.

A rajz tulajdonosait Thomas Lawrence brit festőig lehet visszakövetni. Lawrence 1830-as halála után a Medvefej a festő kereskedőjéhez, Samuel Woodburnhöz került, aki 1860-ban eladta a Christie'snek 2,50 fontért. Jelenlegi tulajdonosa 2008 óta birtokolja.

A világ legdrágább festménye, a Leonardónak tulajdonított Salvator Mundi 2017-ben szintén a Christie's árverésén 450 millió dollárért (mai árfolyamon 135,8 milliárd forint) kelt el.

Egyébként pont a minap számoltunk be arról is, hogy megtalálták da Vinci ma is élő rokonait.

(BBC / MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk